stellawinnerΕγινε στο Buenos Aires, ο μεγάλος τελικός του  διαγωνισμός για την ανάδειξη του  Stella Artois World Draught Master  2011. Νικητής μέσα από 25 χώρες αναδείχτηκε ο Nanda Nkumar Sethy από το Dubai, ενώ τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Έλληνας Draught Master για το 2011, Σταύρος Λαμπρινίδης.

stellawinner2Το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι να επιλέξει και να βραβεύσει τον καλύτερο draught beer server σύμφωνα με το Stella Artois 9 Step Pouring Ritual, τη τελετουργία δηλαδή του σερβιρίσματος της μπύρας, μία τελετουργία που ξεκινά με το σωστό πλύσιμο του ποτηριού, συνεχίζεται με το γέμισμά του με τη σωστή ποσότητα αφρού και καταλήγει στο σερβίρισμα.

Αναλυτικά το “9 Step Pouring Ritual” της Stella Artois μπορείτε να το δείτε και να το διαβάσετε παρακάτω:

  1. Ο καθαρισμός: Χρησιμοποιείτε πάντα το αυθεντικό ποτήρι Stella Artois, το οποίο πρέπει να έχει πλυθεί με ένα απαλό απορρυπαντικό και να ξεπλυθεί με καθαρό, δροσερό νερό για να αποκτήσει την ίδια θερμοκρασία με την μπύρα (περίπου 3ο C).
  2. Η θυσία: Ο bartender ανοίγει την κάνουλα με μια απότομη κίνηση και αφήνει να τρέξει η μπύρα που έχει παραμείνει στην κάνουλα. Έτσι εξασφαλίζεται πως κάθε σταγόνα Stella Artois είναι φρέσκια μπύρα.
  3. Η αλχημεία ξεκινά: Το ποτήρι της Stella Artois κρατιέται ακριβώς κάτω από την κάνουλα σε γωνία 45ο χωρίς να αγγίζει η κάνουλα το ποτήρι. Αυτό επιτρέπει στην μπύρα να ρεύσει περιστροφικά στα τοιχώματα του ποτηριού, δημιουργώντας τη σωστή αναλογία μπύρας και αφρού.
  4. Αφρός, ή ίσως πιο σωστά, η «κορώνα»: Ισιώνοντας και χαμηλώνοντας το ποτήρι δημιουργείται με φυσικό τρόπο αφρός που λειτουργεί ως προστατευτικό στρώμα για την μπύρα. Αυτό το στρώμα συγκρατεί το διοξείδιο του άνθρακα και βοηθά να διατηρηθεί η γεύση και το άρωμα της μπύρας.
  5. Η απομάκρυνση του ποτηριού από την κάνουλα: Ο bartender κλείνει την κάνουλα με μια γρήγορη κίνηση και απομακρύνει το ποτήρι, προκειμένου να μην πέσουν επιπλέον σταγόνες μπύρας και χαλάσουν τον αφρό.
  6. Το κόψιμο του αφρού: Ενώ ο αφρός υπερχειλίζει από το χείλος του ποτηριού, κόβεται απαλά με ένα μαχαίρι σε γωνία 45 ο. Η κίνηση αυτή απομακρύνει τις μεγαλύτερες φυσαλίδες που σκάνε εύκολα και εξαφανίζουν τον προστατευτικό αφρό.
  7. Ο κανόνας των 2 δακτύλων: Η σωστή ποσότητα αφρού έχει ύψος 3 εκατοστών ή δύο δαχτύλων. Έτσι, δημιουργείται ένα προστατευτικό στρώμα ανάμεσα στην μπύρα και την ατμόσφαιρα, που προστατεύει την μπύρα από το να ξεθυμάνει.
  8. Ο τελικός καθαρισμός του ποτηριού: Καθαρίζεται ο πάτος και τα πλαϊνά του ποτηριού βυθίζοντας το στο νερό.
  9. Η απονομή: Τέλος, η Stella Artois σερβίρεται πάνω σε ένα καθαρό υποπότηρο, ενώ συνοδεύεται από τον σταγονοδέκτη στη βάση του ποτηριού και, πάντα, με τον λογότυπο προς τα εσάς.

Olutmestari Buenos Aires 166