Επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Κέιμπριτζ υποδεικνύουν στους αστρονόμους ένα νέο στόχο αναζήτησης ζωής. Ο στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων, τα αναβαθμισμένα και ολοένα ισχυρότερα επίγεια τηλεσκόπια καθώς και νέες μέθοδοι παρατήρησης του Διαστήματος έχει επιτρέψει στους αστρονόμους να ξεκινήσουν τα τελευταία 20 χρόνια ένα μεγάλο… κυνήγι για τον εντοπισμό πλανητών που διαθέτουν συνθήκες φιλικές στη ζωή.
Μέχρι σήμερα οι έρευνες επικεντρώνονται στην αναζήτηση πλανητών με χαρακτηριστικά κοντινά με αυτά της Γης όσον αφορά το μέγεθος και τις γεωατμοσφαιρικές συνθήκες τους. Επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Κέιμπριτζ υποδεικνύουν στους αστρονόμους ένα νέο στόχο αναζήτησης ζωής.
Οι ερευνητές εργάστηκαν πάνω στην ιδέα ότι το Σύμπαν είναι γεμάτο από πλανήτες κάθε είδους και μπορεί κάποιοι από αυτούς να είναι φιλικοί στην παρουσία της ζωής χωρίς απαραίτητα να διαθέτουν συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αστρονόμοι θα πρέπει να αναζητούν και να μελετούν όταν τους εντοπίσουν πλανήτες που διαθέτουν νερό σε υγρή μορφή αλλά η ατμόσφαιρα τους κυριαρχείται από υδρογόνο. Πρόκειται για τους αποκαλούμενους πλανήτες «Υδροωκεανών».
Γνωρίζουμε ότι οι πλανήτες αυτοί είναι κατά βάση ως και 2,5 φορές μεγαλύτεροι σε μέγεθος από τη Γη και διαθέτουν μεγάλους ωκεανούς κάτω από την γεμάτη από υδρογόνο ατμόσφαιρα τους. «Οι πλανήτες υδροωκεανών ανοίγουν ένα νέο μεγάλο δρόμο στην προσπάθεια αναζήτησης ζωής μακριά από τη Γη» αναφέρει ο Νικού Μαντχουσουχάν, του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ επικεφαλής της μελέτης.
Σε περίπτωση που οι ερευνητές έχουν δίκιο και οι πλανήτες αυτοί μπορούν πράγματι να υποστηρίζουν κάποιες μορφές ζωής αυτό θα αποτελέσει πολύ σημαντική εξέλιξη αφού εκτιμάται ότι ο αριθμός τους στον γαλαξία μας είναι πολύ μεγάλος.
Προτεινόμενα για εσάς