red bull cliff diving world series επέστρεψε


Red Bull Cliff Diving World Series: επέστρεψε!


2011-03-14
By
ministry of men staff

Κορυφαίοι αθλητές, εκπληκτικοί προορισμοί και περίτεχνες καταδύσεις – το πρωτάθλημα Red Bull Cliff Diving World Series επιστρέφει για τρίτη χρονιά και υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις.

 Από το Μάρτιο έως το Σεπτεμβρίο του 2011, οι καλύτεροι αθλητές στον κόσμο θα εντυπωσιάσουν το κοινό με ριψοκίνδυνες καταδύσεις από τα 27 μέτρα, με στόχο την κατάκτηση του τίτλου του παγκόσμιου πρωταθλητή σε επτά απαιτητικούς αγώνες, ανάμεσα στους οποίους και ο αγώνας της Αθήνας, στις 22 Μαΐου!

Το πρωτάθλημα Red Bull Cliff Diving World Series αποτελεί την παγκόσμια πλατφόρμα των καλύτερων, πιο έμπειρων και δημιουργικών αθλητών. Μόνο ένας μικρός αριθμός αθλητών καταδύσεων από μεγάλο ύψος διαθέτει την πνευματική και σωματική ικανότητα να ασχοληθεί με το άθλημα στο υψηλότερο του επίπεδο. Οι δωδεκάδα της νέας σεζόν διαμορφώθηκε από τους έξι καλύτερους συμμετέχοντες του 2010 που προκρίθηκαν αυτόματα, και από έξι ακόμα αθλητές οι οποίοι αφού αναμετρήθηκαν σε έναν προκριματικό γύρο μαζί με άλλους νέους και πολλά υποσχόμενους αθλητές, τον Ιανουάριο 2011, προκρίθηκαν στο φετινό πρωτάθλημα.

 Με έναν συγκλονιστικό τελικό που πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρα του αθλήματος, στη Χαβάη, ο Gary Hunt ανακηρύχθηκε πρωταθλητής για τη σεζόν 2010 και πήρε το στέμμα από τον Orlando Duque. Ο κυρίαρχος της περσινής χρονιάς κατέκτησε τέσσερις νίκες στους συνολικά έξι αγώνες, έχοντας συμπληρώσει μόλις τρία χρόνια στο χώρο του high diving. Ωστόσο το 2011, δεν αναμένεται απλώς μία μάχη μεταξύ των έμπειρων και των νέων αθλητών. Θα είναι μία χρονιά κατά την οποία η πλειοψηφία των αθλητών θα παρουσιάσει τουλάχιστον ένα νέο τύπο κατάδυσης. Αυτή είναι η ευκαιρία τους για να ξεχωρίσουν και να κάνουν τη διαφορά. Η νέα μορφή του διαγωνισμού υπαγορεύει ότι μετά τις τρεις πρώτες καταδύσεις προκρίνονται μόνο οι καλύτεροι έξι αθλητές για μία τελική κατάδυση, γεγονός που προσθέτει επιπλέον αγωνία για τους αθλητές αλλά και για το κοινό.

 Η επιτάχυνση, που ευνοείται από τη βαρύτητα, σε συνδυασμό με τις ακροβατικές κινήσεις που κόβουν την ανάσα, συνθέτουν το άθλημα του cliff diving. Σε μόλις τρία δευτερόλεπτα, οι αθλητές απογειώνονται από την πλατφόρμα ύψους 27 μέτρων, όσο δηλαδή το ύψος ενός οκταόροφου κτιρίου, αναπτύσσοντας ταχύτητες που ξεπερνούν τα 85χλμ. Εκεί που δεν υπάρχει περιθώριο λάθους, η απόλυτη αυτοσυγκέντρωση και ο έλεγχος του σώματος είναι απαραίτητα στοιχεία. Μία αλάνθαστη εκτέλεση μπορεί να ανταμειφθεί έως και με 10 βαθμούς  από την επιτροπή πέντε διεθνών κριτών που βαθμολογούν την απογείωση, τη θέση του σώματος στον αέρα και τη βύθιση στο νερό. Στον ελληνικό αγώνα ανάμεσα στην κριτική επιτροπή θα είναι ο Greg Louganis, o ελληνικής καταγωγής δύο φορές Χρυσός Ολυμπιονίκης, και πιο διάσημος αθλητής καταδύσεων όλων των εποχών!

Το πρωτάθλημα φέτος ξεκινά στις 12 Μαρτίου από τον «ομφαλό της γης», το νησί Rapa Nui. Οκτακόσια ογδόντα επτά παραδοσιακά moais, τα χαρακτηριστικά μονολιθικά αγάλματα βάρους δεκάδων τόνων, 163 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ένας πανάρχαιος πολιτισμός. Αυτό είναι το Rapa Nui ή αλλιώς το Νησί του Πάσχα, στον Ειρηνικό,  ένα από τα πιο μυστικιστικά και απομονωμένα μέρη του κόσμου. Το Rapa Nui με τους 4.000 κατοίκους αποτελεί σύμβολο ηρεμίας. Απέχει πέντε ώρες με το αεροπλάνο από το Santiago της Χιλής, με μόνο μια πτήση την ημέρα να συνδέει το νησί με τον πολιτισμό.

 Εκεί, στις 12 Μαρτίου, στη σπηλιά «Mataveri Otai Bay» που αλλιώς ονομάζεται και «ανθρωποφάγος» ο περσινός πρωταθλητής Gary Hunt (ΜΒΡ) θα αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του – τους καλύτερους αθλητές Cliff Diving στον κόσμο.

 Αμέσως μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα ταξιδέψει στο Μεξικό (Yucatán) τον Απρίλιο. Ο πρώτος διαγωνισμός σε ευρωπαϊκό έδαφος θα διεξαχθεί στην Ελλάδα (Αθήνα) το Μάϊο, με επόμενους προορισμούς τη Γαλλία (La Rochelle) και την Ιταλία (Malcesine) τους δύο μήνες που ακολουθούν. Μετά από ένα ταξίδι στις ΗΠΑ (Βοστώνη) τον Αύγουστο, ο μεγάλος τελικός θα φιλοξενηθεί στην Ουκρανία (Yalta) στις 4 Σεπτεμβρίου.

 ΑΘΛΗΤΕΣ 

Alain Kohl ΛΟΥ 7Ος στη συνολική κατάταξη 2010
Artem Silchenko ΡΩΣ 3ος στη συνολική κατάταξη 2010
Cyrille Oumedjkane ΓΑΛ 10ος στη συνολική κατάταξη 2010
Gary Hunt ΜΒΡ  Νικητής τη σεζόν 2010
Jorge Ferlzuli ΜΕΞ Νεοσύλλεκτος 2011
Hassan Mouti ΓΑΛ 5ος στη συνολική κατάταξη 2010
Kent De Mond ΗΠΑ 4ος στη συνολική κατάταξη 2010
Michal Navratil ΤΣΕ 9ος στη συνολική κατάταξη 2010
Oleksandr Kutsenko ΟΥΚ Νεοσύλλεκτος 2011
Orlando Duque ΚΟΛ  2ος στη συνολική κατάταξη 2010, πρωταθλητής 2009
Slava Polyeshchuk ΟΥΚ 11ος στη συνολική κατάταξη 2010
Steven Lobue ΗΠΑ Νεοσύλλεκτος 2011

 

ΟΜΑΔΑ ΚΡΙΤΩΝ 

Claudio De Miro                 ITA                          Επικεφαλής κριτής, πρώην μέλος της εθνικής ομάδας καταδύσεων Ιταλίας

Ken Grove                             ΑΥΣ                         Δύο φορές Ολυμπιονίκης με συμμετοχή στην ομάδα της Αυστραλίας και της Αυστρίας, πρώτος προπονητής στο άθλημα των καταδύσεων από μεγάλο ύψος του Orlando Duque

Renato Rosi                          ITA                          Πρώην μέλος της εθνικής ομάδας καταδύσεων Ιταλίας

Tom Michael                        ΗΠΑ                       Παγκόσμιος πρωταθλητής στις καταδύσεις από μεγάλο ύψος για το 1994

José António Martinez        ΜΕΞ                       Νικητής στον αγώνα καταδύσεων από μεγάλο ύψος που διεξήχθη στο Acapulco

Jeff Arbon                             ΑΥΣ/ΜΒΡ               Συμμετέχων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988

Sarah Massenz                    ITA                          Πρώην μέλος της εθνικής ομάδας καταδύσεων Ιταλίας

Craig Lincoln                        ΗΠΑ                       Συμμετέχων στους Ολυμπιακούς Αγώνες στις ΗΠΑ το 1972

Greg Louganis (tbc)            ΗΠΑ                       Δύο φορές Χρυσός Ολυμπιονίκης, ο πιο διάσημος αθλητής καταδύσεων  όλων των εποχών

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ 

12 Μαρτίου      Rapa Nui           ΧΙΛ     

10 Απριλίου     Yucatán            ΜΕΞ    

22 Μαΐου          Αθήνα              ΕΛΛ    

18 Ιουνίου        La Rochelle       ΓΑΛ     

24 Ιουλίου        Malcesine         ITA      

20 Αυγούστου  Βοστόνη           ΗΠΑ    

4 Σεπτεμβρίου Yalta                 ΟΥΚ  • Κανένα σχόλιο


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ


  • “Το σημαντικότερο αεροσκάφος που-δεν-μπορείτε να δείτε”.

  • Οι πιο τρομακτικές προσγειώσεις αεροπλάνων.

  • Κρήτη: οι καλύτερες παραλίες της!

  • Amazing Houses: Vega IV, Λονδίνο.

  • “Τα επτά μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια στον κόσμο!”

  • Οι χρήστες του Expedia επιλέγουν τα 650 καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου…