Βυθοκορήσεις και επιχωματώσεις αλλάζουν δραματικά το τοπίο του αρχιπελάγους της Σινικής θάλασσας, σε μία συνεχή κόντρα μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ, να επεκταθούν στην αμφισβητούμενη για το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, συστάδα νησιών, νησίδων, 100 υφάλων, ατολλών και βραχονησίδων που ονομάζονται Spratlys.

Το Βιετνάμ σε μία πυρετώδη προσπάθεια από την αρχή του χρόνου, επιχειρεί να δημιουργήσει 1.000 στρέμματα γης- περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά στην Νότια Σινική Θάλασσα- ως απάντηση στην ολοένα αυξανόμενη κινεζική διείσδυση, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες και συνεντεύξεις με αξιωματούχους, αναλυτές ασφαλείας και διπλωμάτες.

‘Ηδη, το Ανόι, διευρύνει την παρουσία του στα Spratlys από το 2021.

Η Κίνα από την πλευρά του, εδώ και μία δεκαετία, προχώρησε σε μια επιχείρηση ανάπτυξης των νησίδων μετατρέποντας υφάλους σε εξελιγμένες στρατιωτικές βάσεις. Από τότε και μέσα σε μόλις τρία χρόνια, το Βιετνάμ δεκαπλασίασε την επέκτασή του στα Spratlys.

Τα προβλήματα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Οι ηγέτες της κομμουνιστικής κυβέρνησης του Βιετνάμ αρνούνται να αναγνωρίσουν τις επεκτατικές τους επιχειρήσεις ακόμη και σε ιδιωτικές συνομιλίες, δήλωσαν αναλυτές ασφαλείας και διπλωμάτες.

Ωστόσο, σε σπάνιες συνεντεύξεις, πέντε πρώην και νυν Βιετναμέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν στην Washington Post ότι η κυβέρνηση αναπτύσσει στα Spartlys προκεχωρημένα φυλάκια με σκοπό την αυτοάμυνα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση των απειλών εγκαίρως.

«Θα καταφύγουμε σε κάθε πρόσφορο μέσο για να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε και να διαφυλάξουμε τα νόμιμα συμφέροντά μας στην Ανατολική Θάλασσα», δήλωσε ο Λε Ντινχ Τινχ, γενικός διευθυντής σχεδιασμού πολιτικής στο υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ, χρησιμοποιώντας την ονομασία του Βιετνάμ για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι δραστηριότητες του Βιετνάμ στα Spratlys είναι «απολύτως εντός των νόμιμων δικαιωμάτων του», πρόσθεσε.

Ο Τινκ τόνισε ότι το Βιετνάμ επιθυμεί μια ειρηνική επίλυση των θαλάσσιων διαφορών του, αλλά όπως τόνισε η κυβέρνηση ανησυχεί από την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα, ιδίως μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων, οι οποίες συγκρούστηκαν για έναν ύφαλο εντός των Spratlys.

Πλούσια σε πόρους

Η Κίνα επιδιώκει εδώ και καιρό να κυριαρχήσει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας, πλούσια σε πόρους, την οποία διεκδικούν έξι άλλες κυβερνήσεις .

Ανησυχία για εμπλοκή των ΗΠΑ

Κινεζικά πλοία έχουν επανειλημμένα παρενοχλήσει σκάφη των Φιλιππίνων στα αμφισβητούμενα ύδατα τους τελευταίους μήνες, αυξάνοντας την ανησυχία, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν αμοιβαία αμυντική συνθήκη με τη Μανίλα, θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μια ένοπλη σύγκρουση.

Από το 2013 έως το 2015, μετά από «επιδρομή» κατάληψης περίπου 3.000 στρεμμάτων εδάφους, στα Spartlys, η Κίνα ανέπτυξε στρατιωτικές βάσεις με συστήματα αντιπλοϊκών και αντιαεροπορικών πυραύλων, ραντάρ και πολεμικά αεροσκάφη.

Το μεγαλύτερο φυλάκιο του Βιετνάμ, σε μία ατόλη που διπλασιάστηκε

Ως απάντηση, σύμφωνα με τους Βιετναμέζους αξιωματούχους, το Βιετνάμ ανέπτυξε τα φυλάκια που κατείχε στα Spratlys, πραγματοποιώντας επιχωματώσεις, ενισχύοντας τα φράγματα και χτίζοντας νέες εγκαταστάσεις. Η πιο δραματική μεταμόρφωση τους τελευταίους μήνες συνέβη στο Barque Canada Reef, μια στενή ατόλη μήκους 18 μιλίων, που διπλασιάστηκε σε έκταση, λόγω των εργασιών.

Ο ύφαλος, που κάποτε φιλοξενούσε έξι μικρές δομές είναι τώρα το μεγαλύτερο φυλάκιο του Βιετνάμ στα Spratlys, αρκετά πλατύς και μακρύς ώστε να  να δημιουργηθεί  διάδρομος προσγείωσης 3.000 μέτρων για μεγάλα στρατιωτικά αεοπλάνα, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων από την Πρωτοβουλία Ασιατικής Ναυτιλιακής Διαφάνειας (AMTI) του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών με έδρα την Ουάσιγκτον.

Έντονη αντίδραση όταν η Κίνα έστησε μια  άντλησης πετρελαίου

Το 2014, η Κίνα έστησε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου 120 μίλια από την ηπειρωτική χώρα του Βιετνάμ, σε μία περιοχή που το Ανόι θεωρεί αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ). Αυτό προκάλεσε μια πολύμηνη αντιπαράθεση με κινεζικά σκάφη να εκτοξεύουν κατά των βιετναμέζικων σκαφών «βόμβες» νερού και να βυθίζουν – τουλάχιστον- ένα σκάφος.

Οι αντικινεζικές διαδηλώσεις σε όλο το Βιετνάμ εξελίχθηκαν σε ταραχές, με επιχειρήσεις που ανήκαν σε Κινέζους να λεηλατούνται και να πυρπολούνται.

Το τελευταίο διάστημα, σημειώνονται τακτικά αψιμαχίες στη θάλασσα μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσαν Βιετναμέζοι αξιωματούχοι. Αλλά το Βιετνάμ και η Κίνα αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν τις περισσότερες από αυτές.

Τα κινεζικά σκάφη συνεχίζουν πάντως να εισέρχονται στην ΑΟΖ του Βιετνάμ, σύμφωνα με τα δεδομένα εντοπισμού πλοίων που παρακολουθούνται από ερευνητικές ομάδες όπως η AMTI και η South China Sea Chronicle Initiative, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Βιετνάμ.



Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *