Με τις αρχές της Καμπότζης συνεργάζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ύστερα από την διαπίστωση δύο επιβεβαιωμένων ανθρώπινων κρουσμάτων γρίπης των πτηνών Η5Ν1 σε μια οικογένεια στη χώρα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Περιγράφοντας την κατάσταση ως «ανησυχητική» λόγω της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων σε πτηνά και θηλαστικά, η Δρ Sylvie Briand, διευθύντρια ετοιμότητας και πρόληψης επιδημιών και πανδημιών, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε μια διαδικτυακή ενημέρωση ότι ο ΠΟΥ επανεξετάζει την παγκόσμια εκτίμηση κινδύνου υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ στην τελευταία του εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο για τον άνθρωπο από τη γρίπη των πτηνών έκανε λόγο για χαμηλό επίπεδο. Οι αρχές της Καμπότζης ανέφεραν την Πέμπτη τον θάνατο ενός 11χρονου κοριτσιού εξαιτίας του H5N1 και άρχισαν να εξετάζουν 12 επαφές της. Ο πατέρας της, ο οποίος παρουσίαζε συμπτώματα, βρέθηκε επίσης θετικός στον ιό.

«Η παγκόσμια κατάσταση του H5N1 είναι ανησυχητική, δεδομένης της ευρείας εξάπλωσης του ιού στα πτηνά σε όλο τον κόσμο και των αυξανόμενων αναφορών για κρούσματα σε θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων», δήλωσε η Briand. «Ο ΠΟΥ λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο από τον ιό αυτό και καλεί όλες τις χώρες σε αυξημένη επαγρύπνηση».

Οι ειδικοί εστιάζουν σε ένα νέο στέλεχος του Η5Ν1

Η Briand δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν υπήρξε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, που ήταν ένας βασικός λόγος για να επικεντρωθεί η προσοχή στα κρούσματα στην Καμπότζη, ή αν τα δύο κρούσματα οφείλονται στις «ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες», πιθανότατα στενή επαφή με μολυσμένα πτηνά ή άλλα ζώα. Ένα νέο στέλεχος του H5N1, η κλάση 2.3.4.4b, εμφανίστηκε το 2020 και τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει αριθμό ρεκόρ θανάτων μεταξύ άγριων πτηνών και οικόσιτων πουλερικών. Έχει επίσης μολύνει θηλαστικά, προκαλώντας παγκόσμιες ανησυχίες. Ωστόσο, σε αντίθεση με προηγούμενες επιδημίες του H5N1, ο οποίος υπάρχει για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αυτός ο υπότυπος δεν προκαλεί σημαντική ασθένεια στους ανθρώπους. Μέχρι στιγμής, μόνο περίπου μισή ντουζίνα κρούσματα έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ σε ανθρώπους που είχαν στενή επαφή με μολυσμένα πτηνά, και τα περισσότερα από αυτά ήταν ήπια. Οι ειδικοί έχουν προτείνει ότι ο ιός ίσως πρέπει να αλλάξει για να υπάρξει μετάδοση στον άνθρωπο.

Ανάγκη επικαιροποίησης των εμβολίων

Ωστόσο, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι εντείνει τις προσπάθειες ετοιμότητας ανεξαρτήτως και σημείωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμα αντιικά φάρμακα, καθώς και 20 εγκεκριμένα εμβόλια για πανδημία, αν αλλάξει η κατάσταση, αν και θα πρέπει να επικαιροποιηθούν ώστε να ταιριάζουν περισσότερο με το κυκλοφορούν στέλεχος του H5N1, αν χρειαστεί. Αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει τέσσερις έως πέντε μήνες, δήλωσε ο Richard Webby, διευθυντής του Κέντρου Συνεργασίας του ΠΟΥ για τις Μελέτες Οικολογίας της Γρίπης στα Ζώα και τα Πουλιά στο Νοσοκομείο Παίδων St. Jude. Ωστόσο, κάποια αποθεματικά εμβόλια θα είναι διαθέσιμα στο μεταξύ.

naftemporiki.gr



Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *