Η πανδημία άλλαξε δραματικά και δραστικά τον τρόπο που εργαζόμαστε. Σε ολόκληρο τον κόσμο δημόσιες υπηρεσίες, η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη έπρεπε να λειτουργούν ουσιαστικά, σε πολλές περιπτώσεις για πρώτη φορά σε ψηφιακό περιβάλλον.
Η «εργασία από οπουδήποτε» γίνεται μια πιο μόνιμη προσθήκη όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Την ίδια ώρα, και καθώς οι οικονομίες προσπαθούν να ανοίξουν, αναδύονται νέες συζητήσεις για το μέλλον της εργασίας.
Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν υβριδικά μοντέλα εργασίας και τέτοιες αλλαγές σημαίνουν λιγότερη πίεση στους εργαζόμενους που δεν χρειάζεται να μετακινούνται καθημερινά.
Οι άνθρωποι μπορεί να μην ενδιαφέρονται να παραμείνουν εντός των ορίων μιας πόλης όπου βρίσκεται η εργασία τους. Τι σημαίνει όμως αυτό για τις πόλεις που έχουμε χτίσει επίπονα εδώ και δεκαετίες; Πώς μπορούν οι πόλεις να προσαρμοστούν και να μεταμορφωθούν ώστε να παραμείνουν σχετικές και ανταγωνιστικές στη «νέα κανονικότητα»;
Πέρα από την οικονομία: ποιος είναι ο ρόλος των πόλεων;
Οι πόλεις υπήρξαν η κινητήριος δύναμη ανάπτυξης από πολλές απόψεις. Αποτελούν τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας. Από το 2019, το Τόκιο ήταν η μεγαλύτερη μητροπολιτική οικονομία στον κόσμο με εκτιμώμενο ΑΕΠ 1,6 τρισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με την κατάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι κορυφαίες πέντε πιο σημαντικές πόλεις , Νέα Υόρκη, Τόκιο, Λος Άντζελες, Λονδίνο και Σαγκάη – αναμένεται να συνεισφέρουν σωρευτικά 8,5 τρισ. δολάρια στο ΑΕΠ έως το 2035.
Μέχρι την ίδια χρονιά, όλοι οι σημαντικοί παίκτες θα έχουν μετατοπιστεί στην Ασία. Τέσσερις από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις βρίσκονται στην ηπειρωτική Κίνα, άλλες τέσσερις στην Ινδία και οι δύο τελευταίες στη νοτιοανατολική Ασία.
Ο ρόλος των πόλεων υπερβαίνει την οικονομία.
Φιλοξενούν ανθρώπους και επιχειρήσεις για να μάθουν ο ένας από τον άλλο, ενώ μοιράζονται ιδέες.
Οι πόλεις είναι επίσης μια αναπαράσταση της ταυτότητας κάποιου, που χρησιμεύουν ως κοινωνικοί κόμβοι για τους ανθρώπους ώστε να συνδέονται με κοινούς στόχους, σκοπούς και όραμα.
Επιτρέπουν στους ανθρώπους να είναι κοντά σε άλλους ανθρώπους και στις ανέσεις που επιλέγουν.
Στον κόσμο που γνωρίζαμε, ο ρόλος των πόλεων ήταν η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και οι ευκαιρίες να προσελκύσουν τα καλύτερα ταλέντα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν μια αθόρυβη ατζέντα με μη αποδεδειγμένες αποδόσεις στις επενδύσεις.
Σήμερα, ωστόσο, οι πόλεις πρέπει να επικεντρωθούν στις ψηφιακές υποδομές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής διατηρώντας ταυτόχρονα τα ταλέντα.
Καθώς μεταβαίνουμε από την αντίδραση στην ανάκαμψη, αυτό που είναι η σημασία της τεχνολογίας και πόσο ζωτικής σημασίας είναι για μια πόλη να την ανακαλύψει εκ νέου και να κρατήσει τη σχέση της μαζί της.
Πρέπει να προωθήσουμε αυτά τα μαθήματα καθώς διαμορφώνουμε εκ νέου τις πόλεις του κόσμου για να χτίσουμε ανθεκτικές και μελλοντικές πόλεις που μπορούν να αντέξουν τις πιο δύσκολες προκλήσεις.
Ένας ψηφιακός πυρήνας θα τροφοδοτήσει τις πόλεις του μέλλοντος
Οι πόλεις πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την επόμενη πανδημία ή κρίση – ο μετασχηματισμός πρέπει να ξεκινήσει σήμερα. Μέχρι το 2050, το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις.
Μια ψηφιακή πόλη δεν μπορεί να χτιστεί σε σιλό. Δεδομένης της πολύπλοκης, διασυνδεδεμένης και δυναμικής φύσης του αστικού συστήματος, η πραγματική αξία αυτού του μετασχηματισμού μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν οι πόλεις μεγαλώνουν ως ένα έξυπνο «σύστημα συστημάτων» που μεγιστοποιεί την αξία των δεδομένων, που αποτελεί τον πυρήνα αυτών των πόλεων του μέλλοντος. Ένας ψηφιακός πυρήνας είναι σημαντικός για να τροφοδοτήσει τις πόλεις του μέλλοντος.
Στο πρόσφατο Smart City Index, η Σιγκαπούρη βρέθηκε στην πρώτη θέση για δεύτερη χρονιάς. Ένα κοινό χαρακτηριστικό για τις πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη ήταν ο καλύτερος χειρισμός της πανδημίας αξιοποιώντας την τεχνολογία. Ο καθηγητής Αρτούρο Μπρις, διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας στο IMD, το εξηγεί καλύτερα. «Οι έξυπνες πόλεις δεν είναι η λύση, αλλά η τεχνολογία βοηθά».
Το τρέχον σύστημά μας μπορεί να διστάζει να κάνει αλλαγές καθώς η δημιουργία νέων, εμπνευσμένων πόλεων απαιτεί επανεξέταση και αναμόρφωση των υφιστάμενων κανόνων και κανονισμών.
Ωστόσο, οι έξυπνες πόλεις δεν είναι πλέον απλώς «ωραίες», αλλά μια επιλογή που πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις προληπτικά για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλέντα, να παραμείνουν προετοιμασμένες για μελλοντικές κρίσεις και να ευδοκιμήσουν. Οι πόλεις πρέπει να χτίσουν ένα ψηφιακό θεμέλιο που μπορεί να υφαίνει ένα ολοκληρωμένο και απρόσκοπτο ψηφιακό οικοδόμημα σε δημόσιες και ιδιωτικές σφαίρες.
Αυτό θα τις βοηθήσει να οικοδομήσουν μια ικανότητα για «ολόκληρη την κοινωνία» ώστε όχι μόνο να ανταποκριθούν και να διαχειριστούν την επόμενη γενιά κρίσεων, αλλά και να χτίσουν έναν πραγματικά έξυπνο και αποτελεσματικό κινητήρα για ανάπτυξη.
Πρόκειται για μια επέκταση της προσέγγισης της ικανότητας για «ολόκληρη την κυβέρνηση» (Whole-of-government) που αναφέρεται στον συντονισμό πολλών κυβερνητικών υπηρεσιών, υπουργείων ή υπηρεσιών του δημόσιου τομέα για να παρέχουν ένα κοινό σύνολο υπηρεσιών ή λύσεων προς τους πολίτες.
Η Σιγκαπούρη αποτελεί ένα καλό παράδειγμα ενός έθνους που έχει υιοθετήσει αυτήν την προσέγγιση και στη συνέχεια την έχει επεκτείνει σε μια προσέγγιση «ολόκληρης της χώρας».
Τι θα χρειαστεί για τη μετατροπή των πόλεων σε ψηφιακές πόλεις;
Μια ψηφιακή πόλη είναι μια ομπρέλα όπου πολλές τεχνολογίες ενώνονται για τον εμπλουτισμό των ανθρώπων και της κοινωνίας. Θα αλλάξει τον τρόπο που εργαζόμαστε, ζούμε και μαθαίνουμε.
Για να γίνουν οι ψηφιακές πόλεις μία μόνιμα στην κοινωνία μας, πρέπει να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη, να είμαστε λιγότερο ενοχλητικοί και ταυτόχρονα, να προσφέρουμε τα ζωτικά οφέλη «ποιότητας ζωής» που μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες.
Πρέπει να αγκαλιάσουμε την καινοτομία και να την επιτρέψουμε να συμβεί οπουδήποτε. Αυτό σημαίνει να δίνετε στους ανθρώπους τα εργαλεία που χρειάζονται και να είστε ανοιχτοί σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγονται και χρησιμοποιούνται, καθώς και τη διεξαγωγή hackathons για την προσέλκυση πολιτών και τη συγκέντρωση ιδεών κατά την επανεφεύρεση της πόλης.
Οι ψηφιακές πόλεις γίνονται πραγματικότητα καθώς μιλάμε. Η πανδημία δεν θα κάνει τις πόλεις ξεπερασμένες, αλλά θα επισπεύσει το ρυθμό για αλλαγή και, όσο προχωρά ο χρόνος, ό, τι μαθαίνουμε από τις ψηφιακές πόλεις και η εμπειρία μας από αυτές θα φέρει τεράστια δωρα σε όλη την κοινωνία.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από WEF