Στις 3 Μαρτίου πρόκειται να ξεκινήσουν οι καταβολές των χρημάτων για το market pass, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση.

Ο αν. υπουργός ανέφερε μιλώντας στο ertnews ότι η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων προχωρά ομαλά και χωρίς προβλήματα. Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «όποιος επιλέξει ην άυλη κάρτα θα πάρει το 100% του ποσού, στον κάθε μήνα που τρέχει. Όποιος επιλέξει κατάθεση στο λογαριασμό του θα λάβει το ποσό μειωμένο κατά 20%, σε δύο δόσεις. Στις 3 Μαρτίου και στις 3 Μαΐου». Όπως διευκρίνισε, το πρόγραμμα λήγει στο τέλος Ιουλίου, αλλά το μηνιαίο ποσό αθροίζεται, δεν χάνεται και μπορεί κάποιος να κάνει χρήση του market pass έως τέλος Αυγούστου.

«Δεν καλύπτουμε τις ανάγκες του κόσμου στο 100%»

Στις αντιδράσεις που ξεσήκωσε το μικρό ποσό του market pass απάντησε ο κ. Παπαθανάσης δηλώνοντας πως «επιστρέφει το 10% από τις αγορές όποιου το χρησιμοποιεί και αφορά στο 85% των συμπολιτών μας. Δεν καλύπτουμε τις ανάγκες του κόσμου στο 100%, αλλά αυτό το 10% είναι υψηλότερο από το 7% μείωση στο ΦΠΑ στα τρόφιμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία μείωση, δεν ξέρουμε εάν θα έφτανε στον καταναλωτή. Από το 13% στο 6% μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 7 εκατοστιαίες μονάδες. Στα 520 ευρώ, εάν μειώσουμε τον ΦΠΑ κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες, είναι 32 ευρώ. Εμείς στα 520 δίνουμε 52 ευρώ».

Αναφορικά με τους ελέγχους, ο Ν. Παπαθανάσης τόνισε: «Έχουμε βάλει ένα ύψος ποσοστού κέρδους που δεν μπορούν να υπερβούν οι αλυσίδες όταν πωλούν ένα προϊόν και εκεί κάνουμε τους ελέγχους και επιβάλουμε τα πρόστιμα».

«Εργαλεία που καλύπτουν εν μέρει το κύμα ακρίβειας»

Για το «καλάθι του νοικοκυριού» και τις αιτιάσεις ότι σε αυτό είναι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας του εκάστοτε σούπερ μάρκετ, επισήμανε ότι «το 40% των προϊόντων είναι επώνυμα προϊόντα» και έφερε ως παράδειγμα ότι στο καλάθι βρίσκουμε γάλα και φέτα και επώνυμης και ιδιωτικής ετικέτας.

Όπως υπογράμμισε «διατηρώντας σταθερή την τιμή, δίνουμε τη δυνατότητα όσοι θέλουν να ψωνίσουν φτηνότερα προϊόντα να τα αγοράσουν μέσα από το καλάθι. Μία τετραμελής οικογένεια, αν αγοράζει από το καλάθι, είναι υπολογισμένο ότι θα εξοικονομήσει περίπου 80 ευρώ τον μήνα. Επίσης θα λάβει 52 ευρώ από την κάρτα αγορών. Αυτό μας κάνει 132 ευρώ. Κανείς δεν είπε ότι μπορούμε να καλύψουμε στο σύνολο όλο το κύμα ακρίβειας. Πράγματι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι στο 15%, αλλά έχουμε τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό της Ευρώπης. Γι΄αυτό έχουμε αυτά τα εργαλεία που καλύπτουν εν μέρει το κύμα ακρίβειας». Σε ό,τι αφορά στο «Σαρακοστιανό καλάθι» διευκρίνισε ότι δεν θα ενταχθούν νωπά είδη παρά μόνο κατεψυγμένα θαλασσινά.

Τέλος, για την απόφασή του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές, είπε ότι «ήταν στη διακριτική του ευχέρεια να το αποφασίσει. Πάντα ο πρώην πρωθυπουργός ήταν στο πλευρό της Νέας Δημοκρατίας και στο πλευρό της κυβέρνησης. Στεκόμαστε στη δήλωσή του. Το είπε ξεκάθαρα ότι θα είναι στο πλευρό της κυβέρνησης και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Νομίζω ότι ο κάθε πολιτικός πρέπει να επιλέγει πότε αποχωρεί από την ενεργό πολιτική».

Πηγή: ΑΜΠΕSource link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *