Ρεκόρ στο «ξεπούλημα» αμερικανικών ομολόγων από την Κίνα. Μόνο το πρώτο τρίμηνο φέτος πούλησε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου ύψους 53,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας χρηματοδοτούσε εδώ και χρόνια το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, έχοντας γίνει ένας σταθερός πελάτης αμερικανικού χρέους.

«Έχοντας πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, το Πεκίνο χρηματοδοτούσε ιστορικά τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας αυτά τα πλεονάσματα για να αγοράσει χρέος του αμερικανικού Δημοσίου και άλλα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στη «Ναυτεμπορική».

Για πολλά χρόνια αυτή η σχέση ήταν ιδιαίτερα επωφελής και για τους δύο: Oι Αμερικανοί μπορούν να ζήσουν πέρα από τις δυνατότητές τους (εισάγοντας πολύ περισσότερα από όσα εξάγουν), ενώ η Κίνα έβρισκε ένα ασφαλές και κερδοφόρο «καταφύγιο» για να τοποθετήσει τις «υπερβολικές
αποταμιεύσεις» ή το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της.

Αυτή η κατάσταση οδήγησε την Κίνα να έχει αγοράσει αμερικανικό χρέος περίπου 1,6 τρισ. δολαρίων πριν από μερικά χρόνια.

Τώρα, όμως, το Πεκίνο έχει γίνει καθαρός πωλητής των ομολόγων των ΗΠΑ, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την οικονομική ευθραυστότητα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ταχύτατη μείωση

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας τα τελευταία χρόνια μειώνει γρήγορα το βάρος τού -μεταξύ των «ξένων κατόχων»- χρέους των ΗΠΑ.

Από το 2021 έως το 2023 η μείωση των αμερικανικών ομολόγων στα χέρια της Κίνας ήταν πάνω από 300 δισ. δολάρια. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, μειώθηκαν κατά περισσότερα από 100 δισ. δολάρια.

Για την ιστορία, η Ιαπωνία παραμένει ο μεγαλύτερος «κάτοχος» ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, με σχεδόν 1,2 τρισ. δολάρια.

Σήμερα το Πεκίνο κατέχει πλέον αμερικανικά ομόλογα ύψους 767 δισ. δολαρίων, που είναι το χαμηλότερο ποσό από το 2009.

Ωστόσο, αυτό το ποσό εξακολουθεί να είναι υπεραρκετό για να φέρει σε δύσκολη θέση μια οικονομία, όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, αν η Κίνα θελήσει να πατήσει το «κουμπί».

Και αυτό γιατί, αν μειωθεί η ζήτηση για αμερικανικό χρέος, οι ΗΠΑ θα πρέπει να κλείσουν τα ελλείμματά τους. Αλλά μια απότομη μείωση του εμπορικού και δημοσιονομικού ελλείμματος θα προκαλούσε μεγάλη κρίση.

Ρωγμές στην «αυτοκρατορία»

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κίνα επίσης αποδολαριοποιεί τα αποθεματικά της, ως γεωπολιτικό εργαλείο, για τη μείωση της «δύναμης» του δολαρίου στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.

Ο φόβος των αμερικανικών κυρώσεων μετά το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε ρωσικά δολάρια ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία πυροδότησε αυτό το μοτίβο για πρώτη φορά στις κεντρικές τράπεζες των χωρών που δεν είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Οι ρωγμές στην «αυτοκρατορία του δολαρίου» έχουν γίνει ένα από τα πλέον επαναλαμβανόμενα θέματα συζήτησης στις αγορές τους τελευταίους μήνες.

Η πτώση της μερίδας του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος είναι πραγματικότητα – από 73% το 2000, έχει μειωθεί στο 57%. Το πανίσχυρο δολάριο χάνει έδαφος έναντι του κινεζικού γιουάν ή του χρυσού στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών.

Η Κίνα είναι μία από τις χώρες που «τιμωρούν» πιο βίαια το «πράσινο νόμισμα», πουλώντας ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου.

«Φαντάζεστε ένα σενάριο στο οποίο οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εκδίδουν ομόλογα τρισεκατομμυρίων για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους, ενώ
η οικονομία χάνει τη δυναμική και μέρος των αγορών αρχίζει να δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση για περιουσιακά στοιχεία εκτός του δολαρίου;» διερωτώνται παράγοντες της αγοράς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε πιθανότατα να αυξήσουν σημαντικά τις αποδόσεις που πληρώνουν για να μπορέσουν να εξισορροπήσουν την προσφορά με τη ζήτηση, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται».



Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *