Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο εμπόδιο της τελευταία στιγμής όλα δείχνουν ότι μετά από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA θα εκτοξευτεί τον προσεχή Οκτώβριο. Kαι σύμφωνα με διάσημο επιστήμονα έχει την δυνατότητα να ανακαλύψει προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς.

Η επιστημονική κοινότητα αναμένει με τεράστια ανυπομονησία την λειτουργία του James Webb αφού πρόκειται για το πιο προηγμένο και ισχυρό τηλεσκόπιο που θα στείλει ο άνθρωπος στο Διάστημα. Οι δυνατότητες του υπόσχονται μια πραγματική επανάσταση στην αστρονομία κάνοντας νέες ανακαλύψεις και δίνοντας στοιχεία στους επιστήμονες τα οποία θα φωτίζουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατατέθηκαν περίπου δύο χιλιάδες αιτήματα από ερευνητικές ομάδες για να χρησιμοποιήσουν το James Webb τους πρώτους δώδεκα μήνες της λειτουργίας του. Τελικά περίπου 250 ερευνητικές ομάδες πήραν την πολυπόθητη έγκριση και θα το χρησιμοποιήσουν στις αναζητήσεις τους στο Διάστημα.

Ανάμεσα σε αυτά που αναμένει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον όχι μόνο η επιστημονική κοινότητα αλλά και η ανθρωπότητα γενικότερα από το James Webb είναι ο εντοπισμός ενός πλανήτη με τα χαρακτηριστικά της Γης. Ενός κατοικήσιμου πλανήτη δηλαδή με συνθήκες φιλικές στην ζωή.

O διάσημος αλλά και με πολλές αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις και απόψεις αστρονόμος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Άβι Λεμπ υποστηρίζει ότι τα όργανα του James Webb μπορούν με τις κατάλληλες ρυθμίσεις που πρέπει γίνουν σε αυτά να εντοπίσουν όχι απλά έναν κατοικήσιμο πλανήτη αλλά την παρουσία ενός προηγμένου τεχνολογικά πολιτισμού σε έναν πλανήτη.

Πιο συγκεκριμένα ο Λεμπ αναφέρει αν στον κοντινότερο στο ηλιακό μας σύστημα εξωπλανήτη, τον Εγγύτατο του Κενταύρου b, υπάρχει ένας προηγμένος τεχνολογικά πολιτισμός τότε το James Webb θα μπορέσει να εντοπίσει το τεχνητό φως που θα παράγει αυτός ο πολιτισμός. Ο Εγγύτατος του Κενταύρου b βρίσκεται σε απόσταση 4,2 ετών φωτός από εμάς και κινείται σε τροχιά γύρω από το πλησιέστερο σε εμάς άστρο, τον Εγγύτατο του Κενταύρου.

Ο εξωπλανήτης που ανακαλύφθηκε το 2016 βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του συστήματος του εκεί δηλαδή όπου οι μπορούν δυνητικά να αναπτυχθούν συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής. Παράλληλα πρόκειται για ένα πετρώδη πλανήτη όπως η Γη, έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό του πλανήτη μας και οι αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών έκαναν λόγο για αυξημένες πιθανότητες να υπάρχει στην επιφάνεια του ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την παρουσία της ζωής δηλαδή νερό σε υγρή μορφή.

Όμως μετέπειτα παρατηρήσεις δείχνουν ότι ο Εγγύτατος του Κενταύρου b είναι πιθανότατα ένας αφιλόξενος κόσμος. Υπάρχει επίσης σε εξέλιξη η προσπάθεια οργάνωσης μιας αποστολής στην οποία διαστημικά ιστιοφόρα τα πανιά των οποίων θα κινούνται με δέσμες λέιζερ θα ταξιδέψουν στον εξωπλανήτη για να τον εξερευνήσουν κινούμενα με τεράστιες ταχύτητες. Σε κάθε περίπτωση οι ισχυρισμοί του Λεμπ πέραν των εντυπώσεων που προκαλούν επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες που έχει το νέο τηλεσκόπιο και το τι μπορεί να αναμένουμε από αυτό όταν ξεκινήσει να λειτουργεί.

 

 

 





Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *