Κατά δεκάδες χιλιάδες βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Λισαβόνας οι δάσκαλοι δημοσίων σχολείων και λοιπό προσωπικό προκειμένου να διεκδικήσουν υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Με αυτό τον τρόπο οι διαδηλωτές επιδιώκουν να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στην πορτογαλική κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή βιώνουν την κρίση λόγω του κόστους διαβίωσης.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «για τις τράπεζες υπάρχουν εκατομμύρια, για εμάς υπάρχουν μόνο δεκάρες», περίπου 80.000 διαδηλωτές γέμισαν την πορτογαλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με την αστυνομία. Ένα χρόνο αφότου ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αντιμετωπίζει πτώση της δημοτικότητάς του και διαμαρτυρίες στους δρόμους όχι μόνο από εκπαιδευτικούς αλλά και από άλλους επαγγελματίες, όπως οι γιατροί.

Η Ένωση όλων των επαγγελματιών της εκπαίδευσης (STOP) απαιτεί από την κυβέρνηση να αυξήσει τους μισθούς των δασκάλων και των εργαζομένων στα σχολεία κατά τουλάχιστον 120 ευρώ (130 δολάρια) το μήνα και να επιταχύνει την εξέλιξη της σταδιοδρομίας.

REUTERS/Rodrigo Antunes

Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αντιπρόταση ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, αλλά έχει δηλώσει ότι θα αυξήσει τους μηνιαίους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων που κερδίζουν μέχρι περίπου 2.600 ευρώ κατά 52 ευρώ. Οι εκπαιδευτικοί παραπονιούνται ότι, λόγω του παγώματος της σταδιοδρομίας στο παρελθόν, είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, πράγμα που σημαίνει ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά την πρόσφατη εκτόξευση του πληθωρισμού σε υψηλό 30 ετών. Οι εκπαιδευτικοί στο χαμηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο αμείβονται με περίπου 1.100 ευρώ μηνιαίως, ενώ ακόμη και εκείνοι που βρίσκονται στο υψηλότερο κλιμάκιο κερδίζουν συνήθως λιγότερα από 2.000 ευρώ μηνιαίως.

«Για χρόνια, αυτοί (οι πολιτικοί) μας κρατούσαν σιωπηλούς. Χρειαζόμαστε καλύτερες συνθήκες όσον αφορά τον μισθό, είναι απαράδεκτο να μην έχουμε εξέλιξη στη σταδιοδρομία μας», δήλωσε η Isabel Pessoa, 47 ετών, καθηγήτρια φυσικών επιστημών και βιολογίας.

Απεργίες από τις αρχές του Δεκέμβρη

Οι δάσκαλοι και το λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό σε ολόκληρη τη χώρα απεργούν από τις αρχές Δεκεμβρίου, κλείνοντας πολλά σχολεία και αφήνοντας τους μαθητές να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Οι απεργίες έχουν οργανωθεί ανά περιοχή με διαδοχικές ημέρες δράσης σε κάθε μία από τις 18 περιφέρειες της Πορτογαλίας.

Η κυβέρνηση έχει επικρίνει τη STOP για τον τρόπο με τον οποίο έχει οργανώσει τις απεργίες επειδή, όπως λέει, δεν έχει προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα και οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό αρνούνται να εργαστούν μόνο ορισμένες ώρες σε μια συγκεκριμένη ημέρα, αλλά εξακολουθούν να είναι σε θέση να κλείσουν τα σχολεία.

naftemporiki.grSource link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *