Οριακή βελτίωση παρουσίασαν τον Οκτώβριο οι λειτουργικές συνθήκες των εταιρειών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI® από την S&P Global. Τον Οκτώβριο καταγράφηκε η ταχύτερη αύξηση της παραγωγής σε διάστημα έξι μηνών, ωστόσο, σημειώνεται νέα μείωση της απασχόλησης και αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ειδικότερα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) έκλεισε στις στις 50,8 μονάδες τον Οκτώβριο, τιμή ελαφρώς υψηλότερη από τις 50,3 μονάδες του Σεπτεμβρίου.

Ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση,  υποδεικνύοντας οριακή αλλά εντονότερη βελτίωση της υγείας του τομέα. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο δεύτερος βραδύτερος που έχει καταγραφεί στην τρέχουσα περίοδο εννέα μηνών συνεχούς βελτίωσης.

Η ταχύτερη αύξηση της παραγωγής σε διάστημα έξι μηνών

Την άνοδο του κύριου δείκτη υποστήριξε η εντονότερη αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε στον δεύτερο ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο λόγω της ταχύτερης αύξησης των νέων παραγγελιών και των αναφορών για την επιστροφή ορισμένων εταιρειών σε λειτουργία μετά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παρότι ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών ενισχύθηκε, ήταν σχετικά ήπιος στο πλαίσιο του διαστήματος των εννέα μηνών συνεχούς αύξησης. Η αύξηση των νέων εργασιών ήταν σε γενικές γραμμές οριακή, καθώς οι Έλληνες κατασκευαστές απέδωσαν την άνοδο στις βελτιωμένες συνθήκες ζήτησης.

Οι συνθήκες ζήτησης δυσκολεύονται να ανακτήσουν τη δυναμική τους

Παρ’ όλα αυτά, οι συνολικές νέες πωλήσεις επηρεάστηκαν αρνητικά από τη δεύτερη συνεχή μείωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών. Η πτώση ήταν μόλις οριακή, ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές, ήταν ενδεικτική της υποτονικής ζήτησης από τους πελάτες του εξωτερικού, λόγω των δυσμενών χρηματοοικονομικών συνθηκών στις βασικές αγορές εξαγωγών.

Νέα μείωση της απασχόλησης

Παρά την αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και τη βελτίωση των προσδοκιών σχετικά με την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος, οι εταιρείες μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων τους για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από το τέλος του 2020.

Τα μειωμένα επίπεδα απασχόλησης οφείλονταν εν μέρει στην πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των εταιρειών, καθώς οι αδιεκπεραίωτες εργασίες υποχώρησαν με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η μείωση των εργασιών σε εκκρεμότητα ήταν σε γενικές γραμμές έντονη και η δριμύτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα εννέα μηνών. Σύμφωνα με αναφορές, οι εταιρείες ήταν σε θέση να επεξεργαστούν έγκαιρα τις νέες παραγγελίες.

Αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων

Παράλληλα, οι ρυθμοί αύξησης των τιμών εισροών και εκροών αυξήθηκαντον Οκτώβριο. Οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν ταχύτερη αύξησητων επιβαρύνσεων κόστους, λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας καιπρώτων υλών. Ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα ώθησαν προς τα πάνω τις τιμές ορισμένων εξαρτημάτων.Η άνοδος των λειτουργικών δαπανών ήταν σε γενικές γραμμές έντονη και ηδριμύτερη που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο.

Οι εταιρείες προσπάθησαν με τη σειρά τους να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες, μέσω της ταχύτερης αύξησης των τιμών πώλησης.Η αύξηση των χρεώσεων ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο και δριμύτερη από τον επί μακρόν μέσο όρο που καταγράφεται στηνιστορία της έρευνας.

Οι εταιρείες εξακολούν να εξαντλούν τα αποθέματα

Τα αποθέματα των ετοίμων προϊόντων και προμηθειών υποχώρησαν περαιτέρω και με έντονο ρυθμό στο ξεκίνημα του τέταρτου τριμήνου. Τα τρέχοντα αποθέματα εισροών χρησιμοποιήθηκαν για τη συμπλήρωση τηςπαραγωγής, καθώς οι εταιρείες αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότηταως ανταπόκριση στην εντονότερη αύξηση της παραγωγής και λόγω της εκνέου βελτιωμένης απόδοσης των προμηθευτών. Οι χρόνοι παράδοσηςπρομηθειών μειώθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών, μολονότιμόνο οριακά.

Οι ανησυχίες σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού μετά τα πρόσφατα καιρικάφαινόμενα και οι συνθήκες υποτονικής ζήτησης επηρέασαν αρνητικά τηνεπιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Σεπτέμβριο, καθώς οι προσδοκίες σχετικάμε τις προοπτικές για την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος υποχώρησανσε χαμηλό δέκα μηνών.

«Ήρεμη βελτίωση των συνθηκών»

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, η Siân Jones, οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence, σημείωσε τα στοιχεία του Οκτωβρίου υπέδειξαν ήρεμη βελτίωση των συνθηκών για τους Έλληνες κατασκευαστές.

«Παρόλο που η τιμή του κύριου δείκτη ενισχύθηκε από την εντονότερη αύξηση της παραγωγής, εν μέρει ως αποτέλεσμα κάποιας αύξησης της παραγωγικής ικανότητας, η οποία είχε προηγουμένως τεθεί εκτός λειτουργίας μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι συνθήκες ζήτησης ήταν υποτονικές σε σύγκριση με ό,τι παρατηρήθηκε νωρίτερα στη διάρκεια του έτους.

Παρά τις βελτιωμένες προσδοκίες σχετικά με τη μελλοντική παραγωγή, οι εταιρείες υπέδειξαν επιφυλακτικότητα ως προς τις προσλήψεις, καθώς τα επίπεδα απασχόλησης υποχώρησαν για πρώτη φορά από το ξεκίνημα του έτους, λόγω της εντονότερης μείωσης των αδιεκπεραίωτων εργασιών. Εν τω μεταξύ, οι πληθωριστικές πιέσεις αυξήθηκαν και πάλι», ανέφερε.Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *