Σε νέο και άκρως επικίνδυνο στάδιο εισέρχεται ο πόλεμος της Ουκρανίας.
Οι εξελίξεις που οδήγησαν στην κλιμάκωση είναι δύο:
Πρώτον, το παρθενικό ουκρανικό πλήγμα με πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και αμερικανικής κατασκευής και χορηγίας, μέσα σε ρωσικό έδαφος. Συνέβη την Τρίτη, μία μόλις ημέρα μετά τη χορήγηση της σχετικής αδείας από την Ουάσιγκτον.
Δεύτερον, η επικαιροποίηση του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας. Με απλά λόγια, η χαλάρωση των όρων βάσει των οποίων η κυβέρνηση Πούτιν μπορεί να καταφύγει σε χρήση πυρηνικών όπλων.
Η κλιμάκωση επισυμβαίνει σε χρονική περίοδο που η μέλλουσα διακυβέρνηση Τραμπ διαμηνύει ότι σκοπεύει στη λήξη του πολέμου, γεγονός που εγείρει υποψίες για μπρα ντε φερ της ύστατης στιγμής μεταξύ της απερχόμενης και της επερχόμενης διπλωματικής ηγεσίαςτων ΗΠΑ.
Το πυραυλικό σύστημα με το οποίο επλήγη ρωσικό έδαφος, όπως επιβεβαίωσαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι, ήταν το Atacms.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι το χτύπημα είχε στόχο το Μπριάνσκ, περιοχή συνορεύουσα με τα βόρεια εδάφη της Ουκρανίας.
Πέντε πύραυλοι κατερρίφθησαν, ένας υπέστη ζημιές. Τα θραύσματά του προκάλεσαν φωτιά σε ρωσική στρατιωτική εγκατάσταση της περιοχής.
Λαβρόφ: «Διαβάστε προσεκτικά»
Αντιδρώντας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση και συνέστησε στη Δύση, με σαφώς προειδοποιητικούς τόνους, να αναγνώσει προσεκτικά το αναθεωρημένο πυρηνικό δόγμα της Μόσχας.
«Το ότι οι Atacms χρησιμοποιήθηκαν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον περιοχής του Μπριάνσκ είναι φυσικά ένα μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θέλουν κλιμάκωση», είπε ο Λαβρόφ.
«Χωρίς τους Αμερικανούς, η χρήση αυτών των πυραύλων υψηλής τεχνολογίας, όπως έχει πει πολλές φορές ο Πούτιν, είναι αδύνατη», πρόσθεσε ο Λαβρόφ, λέγοντας ακόμη ότι η Ρωσία «ξεκινά από τη βάση» ότι οι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν από «αμερικανούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες».
«Θα το λάβουμε αυτό ως ανανεωμένο πρόσωπο του δυτικού πολέμου κατά της Ρωσίας και θα αντιδράσουμε ανάλογα», κατέληξε ο Λαβρόφ από τη συνέντευξη Τύπου της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Τι προβλέπει το νέο δόγμα
Νωρίτερα την Τρίτη, το Κρεμλίνο ενέκρινε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, θέτοντας νέους όρους υπό τους οποίους η χώρα θα εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης του οπλοστασίου της.
Βάσει του αναθεωρημένου δόγματος, ακόμη λαι επίθεση από μη πυρηνικό κράτος, εάν αυτή υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη, θα αντιμετωπίζεται ως κοινή επίθεση στη Ρωσία.
Σχολιάζοντας τις εν λόγω αλλαγές, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ δήλωσε:
«Από την αρχή του επιθετικού της πολέμου κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία προσπάθησε να εξαναγκάσει και να εκφοβίσει τόσο την Ουκρανία όσο και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο μέσω μιας ανεύθυνης ρητορικής και συμπεριφοράς περί τα πυρηνικά».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν δει κανένα λόγο» να αλλάξουν τη δική τους πυρηνική στάση, αλλά «θα συνεχίσουν να καλούν τη Ρωσία να σταματήσει την πολεμική και ανεύθυνη ρητορική».
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Σερ Κιρ Στάρμερ , χαρακτήρισε επίσης τη ρωσική κίνηση ως «ανεύθυνη ρητορική», προσθέτοντας ότι «αυτό δεν πρόκειται να αποτρέψει την υποστήριξη του Ηνωμ΄λενου Βασιλείου προς την Ουκρανία».