Σε νέα ιστορικά υψηλά εκτιμά η Goldman Sachs ότι θα κινηθεί η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο τόσο το 2022 όσο και το 2023, με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η εκτίναξή του στα 100 δολάρια το βαρέλι. 

Η ζήτηση πετρελαίου ήταν ήδη σε επίπεδα – ρεκόρ και παρά τον όποιο προσωρινό αντίκτυπο μπορεί να έχει η μετάλλαξη Όμικρον θα συνεχίσει να ανακάμπτει καθώς θα ανακάμψουν και τα διεθνή ταξίδια, όπως εκτιμά ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος. 

Η τιμή τόσο του μπρεντ όσο και του αμερικανικού αργού ξεπέρασαν τους περασμένους μήνες τα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς η ζήτηση «έτρεχε» πιο γρήγορα από την προσφορά, αλλά σήμερα κινούνται λίγο πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον που επαναφέρει σε ισχύ σειρά περιοριστικών μέτρων. 

Η Goldman στο βασικό της σενάριο υπολογίζει ότι οι τιμές θα κινηθούν κοντά στα 85 δολάρια το βαρέλι το 2022 – με πιθανότητα για περαιτέρω άνοδο 5 -10 δολαρίων. Δεν αποκλείει όμως και το γεγονός να σπάσουν το φράγμα των 100 δολαρίων. Όπως εξηγεί υπάρχουν «δύο δρόμοι» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν εκεί. Ο πρώτος είναι η αύξηση στο κόστος παραγωγής καθώς οι πετρελαιοβιομηχανίες προσπαθούν να αυξήσουν την προσφορά τους. «Υπάρχει πληθωρισμούς παντού στη οικονομία οπότε κάποια στιγμή θα φτάσει και στις πετραλαϊκές υπηρεσίες» αναφέρει. 

Ο άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να εκτινάξει στα ύψη τις τιμές είναι μία νέα στενότητα προσφοράς. Μάλιστα καθώς η δραστηριότητα στον τομέα των κατασκευών προβλέπεται να είναι πολύ ισχυρή οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν σε περίπτωση ελλείμμματος προσφοράς και στα 110 δολάρια το βαρέλι. 

naftemporiki.gr 

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *