Μόρια εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 83,7% ανίχνευσε στο Ιράν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας. Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό βρίσκεται κοντά στο 90% που απαιτείται για την παραγωγή ατομικής βόμβας, σύμφωνα με έκθεση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και του Reuters. Η ανίχνευση αυτή έγινε ύστερα από την συλλογή δειγμάτων τον Ιανουάριο στο υπόγειο εργοστάσιο του Φορντό, διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, που επιβεβαιώνει πληροφορίες από διπλωματικές πηγές.

Ο ΔΟΑΕ (ΙΑΕΑ) ζήτησε «διευκρινίσεις» και «οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη» για να προσδιοριστεί η προέλευση αυτών των μορίων, προστίθεται στην έκθεση που θα παρουσιαστεί την προσεχή εβδομάδα στο Συμβούλιο των κυβερνητών του ΔΟΑΕ στη Βιέννη. Το Ιράν, που αρνείται ότι θέλει να αποκτήσει ατομικό όπλο, έκανε λόγο από την πλευρά του για «ακούσιες διακυμάνσεις» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εμπλουτισμού, σε επιστολή του προς τον ΔΟΑΕ.

Την περασμένη εβδομάδα η Τεχεράνη είχε δηλώσει ότι «δεν είχε επιχειρήσει έναν εμπλουτισμό (σε ποσοστό) πάνω από 60%». Η παρουσία μορίων (με ποσοστό εμπλουτισμού) πάνω από 60% δεν σημαίνει ότι υπάρχει εμπλουτισμός (ουρανίου) πάνω από 60%, είχε αντιδράσει ο εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβάντι. Οι πληροφορίες αυτές γίνονται γνωστές, καθώς παραμένουν σε νεκρό σημείο οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 για τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν με αντάλλαγμα μια άρση των διεθνών κυρώσεων. Οι συνομιλίες είχαν αρχίσει τον Απρίλιο του 2021 στη Βιέννη μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, αλλά έχουν παγώσει από τον Αύγουστο του 2022 εν μέσω μιας συγκυρίας αυξανόμενων εντάσεων. Η συμφωνία, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), είναι υπό κατάρρευση από τότε που οι ΗΠΑ αποχώρησαν από αυτήν το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Η Ισλαμική Δημοκρατία αποδεσμεύτηκε σταδιακά από τις δεσμεύσεις της που προβλέπονταν στη συμφωνία.

Το συνολικό της απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου ανερχόταν σε 3.760,8 κιλά την 12η Φεβρουαρίου (έναντι 3.673,7 κιλών τον Οκτώβριο), δηλαδή περισσότερες από 18 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο βάσει της συμφωνίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΟΑΕ.

Ειδικά το Ιράν συνεχίζει να εμπλουτίζει περισσότερο σε υψηλά επίπεδα, που ξεπερνούν κατά πολύ το καθορισμένο όριο του 3,67%: η Ισλαμική Δημοκρατία διαθέτει συνεπώς 434,7 κιλά εμπλουτισμένα σε ποσοστό 20% (έναντι 386,4 κιλών παλαιότερα) και 87,5 κιλά εμπλουτισμένα σε ποσοστό 60% (έναντι 62,3 κιλών).

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, dpa, ReutersSource link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *