Στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά SeaQuest DSV της δεκαετίας του 1990 οι πρωταγωνιστές επικοινωνούσαν απευθείας με τα δελφίνια μέσω ενός προηγμένου συστήματος μετάφρασης της ομιλίας τους. Διεθνής ομάδα επιστημόνων από μεγάλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα όπως αυτά του Χάρβαρντ, του ΜΙΤ, του Μπέρκλι και του Imperial College London θέλουν να κάνουν το ίδιο αυτή την φορά με ένα άλλο θαλάσσιο θηλαστικό, τους φυσητήρες.

Η επιστημονική ομάδα δημιούργησε το ερευνητικό πρόγραμμα Project CETI (Cetacean Translation Initiative) που έχει στόχο την ανάπτυξη τεχνολογίας με την οποία θα μπορούμε να συνομιλούμε με τους φυσητήρες. Αν και θεωρούνται είδος φάλαινας στην πραγματικότητα οι φυσητήρες είναι ξεχωριστό θαλάσσιο ον που συγγενεύει περισσότερο με τα δελφίνια παρά με τις φάλαινες. Όμως πιθανότατα εξαιτίας της αγγλικής τους ονομασίας (sperm whale) στην συνείδηση της κοινής γνώμης οι φυσητήρες είναι καταχωρημένοι ως ένα είδος φάλαινας.

Οι ερευνητές «παντρεύουν» κάποιες μεθόδους φυσικής επεξεργασίας της ομιλίας με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης με στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος που θα μεταφράζει κάθε ήχο των φυσητήρων με συγκεκριμένο κατανοητό στον άνθρωπο περιεχόμενο. Αν το σύστημα δημιουργηθεί πάνω σε αυτό θα αναπτυχθεί μια εφαρμογή με την οποία θα μπορεί ο άνθρωπος να συζητάει απευθείας με τους φυσητήρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η τεχνολογία αυτή θα χρειαστεί περίπου μια πενταετία για να αναπτυχθεί. «Αν τα καταφέρουμε μπορεί να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ένας ολόκληρος πολιτισμός κάτω από την μύτη μας και αυτή η εξέλιξη να έχει ως αποτέλεσμα να αρχίζουμε να σεβόμαστε περισσότερο τους ζωντανούς οργανισμούς και να αλλάξουμε τον τρόπο που μεταχειριζόμαστε το περιβάλλον» αναφέρει ο Μάικλ Μπρονστέιν, επικεφαλής του τομέα μηχανικής μάθησης (κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης) του Project CETI.

Οι φυσητήρες επιλέχθηκαν επειδή έχουν μεγάλο εγκέφαλο ο οποίος αν και λειτουργεί διαφορετικά από τον ανθρώπινο εγκέφαλο εντούτοις τους επιτρέπει να έχουν αναπτύξει ένα σύνθετο σύστημα επικοινωνίας ενώ επίσης ζουν οικογενειακές ομάδες χαρακτηριστικά κοινά με τον άνθρωπο.

 

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *