Της Ραλλούς Αλεξοπούλου

Εκμεταλλευόμενο τις ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές, το ελληνικό δημόσιο προχώρησε στην επανέκδοση του 10ετους ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο, αντλώντας επιπλέον 2,5 δισ ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,888% όταν τον Ιανουάριο η Αθήνα είχε αντλήσει 3,5 δις. ευρώ με επιτόκιο 0,807%. Όσον αφορά τις προσφορές ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ, πλησιάζοντας την επίδοση-ρεκόρ του Ιανουαρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 6 μήνες, το ποσό που η Ελλάδα έχει αντλήσει από τις αγορές μέσω ομολόγων ανέρχεται συνολικά σε 11,5 δισ. ευρώ, φτάνοντας μια ανάσα από τα 12 δισ. ευρώ που ήταν ο ανώτερος στόχος που είχε τεθεί με βάση τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ για το σύνολο του έτους. Αν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα 3 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή ελληνικών τίτλων με τις συστημικές τράπεζες, τότε το συνολικό ποσό ανεβαίνει στα 14,5 δισ. ευρώ. «Συνολικά, η Ελλάδα, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, έχει αντλήσει μόνο από τις αγορές κεφαλαίου, δηλαδή με μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό, 27,5 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα καλούς όρους» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Όσον αφορά την ποιότητα των επενδυτών,

·        Το 69% των προσφορών προήλθε από διαχειριστές κεφαλαίων

·        Το 22% από τράπεζες

·        Το 6% από hedge funds

·        Το 3% από κεντρικές τράπεζες

Οι χώρες προέλευσης των επενδυτών ήταν κυρίως από :

·        Μεγάλη Βρετανία : 24%

·        Γαλλία : 19%

·        Γερμανία : 13%

·        χώρες της Σκανδιναβίας : 9%

·        Ελλάδα, Ιταλία  : 8% αντίστοιχα

·        Πορτογαλία : 5%

·        Ισπανία : 4%

«Κατά τη σημερινή έκδοση, το περιθώριο (spread) μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τα προηγούμενα έτη. Επέστρεψε στα επίπεδα του 2008.Περιθώριο, που από το 2019 και μετά, βαίνει διαρκώς μειούμενο» σχολίασε ο κ. Σταϊκούρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το spread μεταξύ του ελληνικού και γερμανικού ομολόγου διαμορφώνεται στις 106 μονάδες βάσης όταν τον Ιανουάριο που είχαμε την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, ήταν στις 140 μονάδες βάσης.

Η εκταμίευση των 2,5 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί στις 18 του μηνός. Αν η εκταμίευση γινόταν σήμερα, τότε τα ταμειακά διαθέσιμα θα ανέρχονταν σε 36,2 δις. ευρώ. Επειδή όμως θα γίνει την άλλη εβδομάδα, το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων θα φτάνει στα 34 δισ. ευρώ.

Με την επανέκδοση του συγκεκριμένου ομολόγου, το 10ετές ομόλογο αυξάνεται στα 5,5 δισ. ευρώ, ικανοποιώντας τη ζήτηση των επενδυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο βγήκε στις αγορές μια ημέρα μετά την Ιταλία, η οποία επίσης προχώρησε στην έκδοση 10ετούς ομολόγου και μια ημέρα νωρίτερα από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Να μην ξεχνάμε επίσης, ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται και η έξοδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αγορές για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εντός του 2021 η Ε.Ε. αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων ύψους 80 δισ. ευρώ τα οποία θα δοθούν στα κράτη-μέλη με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων. Μετά την αρχική έκδοση, θα υπάρξουν έως τα τέλη Ιουλίου ακόμη δύο εκδόσεις κοινοπρακτικών ομολογιακών δανείων, με τις τράπεζες στις οποίες θα ανατεθεί η διαδικασία πώλησης του χρέους απευθείας στους επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ συνεχίζει να υπερκαλύπτει τις εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ. Μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP) έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα τα οποία ανέρχονται σε 25,68 δισ. ευρώ από τις 18 Μαρτίου του 2020 που ενεργοποιήθηκε έως και τα τέλη Μαΐου του 2021. Μόνο το διάστημα Απριλίου – Μαΐου το ύψος των ελληνικών ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ ανέρχονταν σε 3,7 δισ. ευρώ, το δεύτερο υψηλότερο δίμηνο από το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου 2020 που είχε φτάσει στα 5,2 δισ. ευρώ.

ΡΑΛΛΟΥ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ





Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *