Ευφορία στη Wall Street έφεραν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου στις ΗΠΑ τα οποία ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Fed θα καταφέρει να κερδίσει τη «μάχη» κατά του πληθωρισμού χωρίς να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση. Ο S&P 500 άγγιξε νέα υψηλά για το 2023 καθώς και το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

Ο συγκεκριμένος δείκτης ενισχύθηκε 0,74% κλείνοντας στις 4.472,16 μονάδες. O Dow Jones σημείωσε άνοδο 86,01 μονάδων ή 0,25% στις 34.347,43 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,15% τερματίζοντας στις 13.91896 μονάδες.

Το προβάδισμα είχαν οι τράπεζες με τις μετοχές των Citigroup και Goldman Sachs να σημειώνουν ράλι περίπου 2% εκάστη. Κέρδη σημείωσαν και οι περιφερειακές τράπεζες, με τη μετοχή της Comerica να ενισχύεται 3,12% και της Zions Bancorporation κατά 2,81%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, τη στιγμή που οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε poll του Reuters περίμεναν αύξηση 3,1%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,2%, λιγότερο απ΄ό,τι είχε προβλεφθεί. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε επίσης λιγότερο απ΄ό,τι αναμενόταν.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για θετικά στοιχεία. Ο πληθωρισμός κινείται όπως ακριβώς θα ήθελε η Φέντεραλ Ριζέρβ. Όμως, δεν πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να δηλώσουμε ότι μπορούμε να μειώσουμε τα επιτόκια», ανέφερε η Megan Horneman, επικεφαλής επενδύσεν της Verdence Capital Advisors.

«Υπάρχουν τρεις κατηγορίες του πληθωρισμού που παρακολουθεί στενά η Fed – τον πληθωρισμό υπηρεσιών, τον πληθωρισμό μισθών και τον πληθωρισμό στέγης. Και οι τρεις, παρότι μετρίασαν την ανοδική τους πορεία, παραμένουν σε μη ανεκτά ύψη», ανέφερε η Horneman.

Aύριο ανακοινώνονται τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, τα οποία θα δώσουν μία ακόμη καλύτερη εικόνα για τις επόμενες κινήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ. Η αγορά προεξοφλεί μία πιθανότητα 94% η Fed να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου.Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *