Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ανέβαλε την προγραμματισμένη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων το βράδυ της Πέμπτης, σε μια σφοδρή ήττα για τους Δημοκρατικούς, αφού οι προοδευτικοί εξεγέρθηκαν, κρατώντας την υποστήριξή τους έως ότου επιτευχθεί συμφωνία για την πλήρη σάρωση του οικονομικού οράματος του Τζο Μπάιντεν. 

Η απόφαση έκλεισε μια ξέφρενη μέρα διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον που κράτησε αργά το βράδυ, καθώς η πρόεδρος και οι ηγέτες των Δημοκρατικών προσπάθησαν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο ανάμεσα σε μετριοπαθείς, που πίεσαν για την ψηφοφορία για τις υποδομές και προοδευτικούς που πιστεύουν ότι αυτή θα ήταν ανεπαρκής χωρίς ένα ευρύτερο πακέτο κοινωνικής πολιτικής αξίας 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος αυτή την εβδομάδα και είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία από ποτέ», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, αφού η Βουλή ανακοίνωσε ότι δεν θα διεξαχθεί ψηφοφορία την Πέμπτη. «Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί, και έτσι θα χρειαστούμε λίγο επιπλέον χρόνο για να τελειώσουμε τη δουλειά, ξεκινώντας από αύριο το πρώτο πράγμα».

Οι Δημοκρατικοί επέμειναν ότι η αποτυχία ήταν προσωρινή, αλλά η καθυστέρηση υπογράμμισε την εύθραυστη κατάσταση των διαπραγματεύσεων καθώς Γερουσιαστές απαίτησαν από τον πρόεδρο να μειώσει δραματικά την πιο εκτεταμένη νομοθεσία που περιέχει πολλές από τις κορυφαίες πολιτικές προτεραιότητες του κόμματος. Το Σώμα είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει ξανά την Παρασκευή, δίνοντας στους Δημοκρατικούς τουλάχιστον άλλη μια μέρα να προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συμφωνία που θα ικανοποιούσε τις αντιμαχόμενες παρατάξεις.

Και τα δύο κομμάτια είναι κρίσιμα για το οικονομικό όραμα του Μπάιντεν. Πέρασε εβδομάδες προσωπικά με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές για να εξασφαλίσει μια δικομματική νίκη στο νομοσχέδιο για την υποδομή, η οποία θα επένδυε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αναβάθμιση δρόμων, γεφυρών και ευρυζωνικών δικτύων. Αλλά έχει στοιχίσει την προεδρία του – και την κληρονομιά του – με την ψήφιση του νομοσχεδίου-μαμούθ για την κοινωνική πολιτική που θα επέκτεινε την υγειονομική περίθαλψη, θα έκανε τη φροντίδα των παιδιών πιο προσιτή, θα καθιερώσει ομοσπονδιακή άδεια επί πληρωμή και θα καταπολεμήσει την κλιματική κρίση, η οποία θα πληρωθεί με φορολογικές αυξήσεις στους πλούσιους Αμερικανούς και τις εταιρείες.

Σε μια αόριστα διατυπωμένη επιστολή προς συναδέλφους το βράδυ της Πέμπτης, η κ. Πελόζι το χαρακτήρισε «ημέρα προόδου».

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται με το Σώμα, τη Γερουσία και τον Λευκό Οίκο για να επιτευχθεί μια συμφωνία πλαισίου δύο δωματίων για να χτίσουμε καλύτερα μέσω ενός νομοσχεδίου συμφιλίωσης», έγραψε.

«Όλη αυτή η δυναμική μας φέρνει πιο κοντά στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου συμφιλίωσης με τρόπο που θα περάσει από τη Βουλή και τη Γερουσία», είπε, ολοκληρώνοντας την επιστολή με την υπόσχεση: «Θα ακολουθήσουν περισσότερα».

Η καθυστερημένη ψηφοφορία ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για την ίδια, που αυτοπροσδιορίζεται ως κύριος διαπραγματευτής, ο οποίος επέμεινε νωρίτερα ότι οι Δημοκρατικοί ήταν «στο δρόμο για να κερδίσουν» την ψηφοφορία για τις υποδομές. «Αυτό είναι το διασκεδαστικό μέρος», καυχήθηκε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, αναφερόμενη στην τελευταία, χαοτική πορεία πριν εξασφαλίσει ένα σημαντικό νομοθετικό επίτευγμα.

Ωστόσο, έχοντας μόνο τρεις ψήφους στη διάθεση και οι Ρεπουμπλικανοί αντιτάχθηκαν σε μεγάλο βαθμό, η Νάνσι Πελόζι δεν μπόρεσε να ξεμπλέξει τις ανταγωνιστικές υποσχέσεις που δόθηκαν στους προοδευτικούς και τους κεντρώους εγκαίρως για να ψηφίσουν την Πέμπτη.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει μια μικρή ομάδα κεντρώων Δημοκρατικών, υποσχέθηκε να φέρει το νομοσχέδιο υποδομής στο Σώμα για ψήφο αυτήν την εβδομάδα. Αλλά οι προοδευτικοί είχαν από καιρό πει ότι θα υποστήριζαν αυτό το νομοσχέδιο μόνο εάν εγκριθεί παράλληλα με το πολύ πιο εκτεταμένο πακέτο 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όταν κατέστη σαφές την Πέμπτη ότι η Γερουσία δεν ήταν διατεθειμένη να περάσει το νομοσχέδιο όπως γράφτηκε, οι προοδευτικοί στάθηκαν στην απειλή τους να μειώσουν το νομοσχέδιο για τις υποδομές, το οποίο θεωρούσαν ως μοχλό για να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστεί ολόκληρο το οικονομικό όραμα του Μπάιντεν.

Σε αδιέξοδο η ατζέντα

Η τύχη της ατζέντας του Μπάιντεν παραμένει σε αδιέξοδο και με τους Δημοκρατικούς να βρίσκονται σε έντονη διαφωνία, δεν ήταν σαφές το βράδυ της Πέμπτης πώς σχεδίαζαν να προχωρήσουν.

Οι όροι των διαπραγματεύσεων καθοδηγήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από δύο υποψήφιους Δημοκρατικούς στη Γερουσία, οι οποίοι αντιτίθενται στο τρέχον μέγεθος του πακέτου δαπανών. Την Πέμπτη, ο γερουσιαστής Joe Manchin της Δυτικής Βιρτζίνια δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει ένα πακέτο δαπανών που ξεπερνά τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, λιγότερο από το μισό της πρότασης που προωθεί ο Μπάιντεν και το μεγαλύτερο μέρος του Δημοκρατικού κόμματος.

Εν μέσω των διαπραγματεύσεων και με μόνο λίγες ώρες στη διάθεσή του, το Κογκρέσο ψήφισε νομοθεσία για να αποφευχθεί το «λουκέτο» στο Δημόσιο τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, με τον Μπάιντεν να υπογράφει αργότερα ένα μέτρο που θα χρηματοδοτούσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Το μέτρο ψηφίστηκε από τη Βουλή και τη Γερουσία με διμερή υποστήριξη, αν και σημαντικός αριθμός Ρεπουμπλικάνων ψήφισαν κατά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.