Την απόφασή της να τερματίσει το έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας PEPP ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο υπογράμμισει ότι οι επανεπενδύσεις ομολόγων μέσω του PEPP θα συνεχιστούν έως και τα τέλη του 2024. Στο πλαίσιο των επανεπενδύσεων θα παραμείνουν και τα ελληνικά ομόλογα. 

Πρόκειται για μια εξέλιξη – σημείο καμπής για την ΕΚΤ, αλλά και για την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ, η θητεία της οποίας  μέχρι σήμερα στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει διαμορφωθεί κυρίως από την πολιτική κρίσης.

Από την αρχή της πανδημίας η ΕΚΤ αγόρασε κυρίως κρατικά ομόλογα από χώρες του ευρώ, αξίας άνω των δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ, αμβλύνοντας έτσι τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Ταυτόχρονα, όμως, ο πληθωρισμός έχει επίσης αυξηθεί ταχύτερα από ό,τι είχε αρχικά προβλέψει η  ΕΚΤ, σκαρφαλώνοντας τον περασμένο μήνα στο 4,9% στη ζώνη του ευρώ – το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της νομισματικής ένωσης.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει ήδη ρίξει στο σύστημα ρευστότητα ύψους 2,2 τρισ. ευρώ μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων. Σήμερα η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα μέσω PEPP, παρά το γεγονός ότι αυτά δεν έχουν πιάσει την επενδυτική βαθμίδα, αλλά αξιολογούνται ακόμη ως junk. Αυτό γίνεται καθώς στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αντιμετώπισης της πανδημίας η χώρα μας εξασφάλισε το περιβόητο «waiver». 

naftemporiki.gr 

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *