Τη δυνατότητα ενοικίασης ρομπότ σκοπεύει να παρέχει η Σίλικον Βάλεϊ σε μικρές εταιρείες και εργοστάσια που επιδιώκουν την αυτοματοποίησή τους.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι καλύτερες τεχνολογίες και οι υψηλότεροι μισθοί σε ανθρώπους έχουν επιφέρει μεγάλη αύξηση των πωλήσεων ρομπότ σε μεγάλες εταιρείες ανά τις ΗΠΑ. Ωστόσο αυτά τα επίπεδα αυτοματοποίησης δεν φτάνουν στα μικρότερα εργοστάσια- οπότε αναζητείται ένα νέο οικονομικό μοντέλο: Ενοικίαση ρομπότ, εγκατάσταση και συντήρησή τους, χρέωση των εργοστασίων με την ώρα ή τον μήνα κ.α., μειώνοντας το ρίσκο και τα αρχικά κόστη.

Ο Σαμάν Φαρίντ, πρώην venture capitalist που επένδυσε σε ρομπότ για πάνω από μια δεκαετία και προέβλεψε τις προκλήσεις της εισαγωγής των ρομπότ σε εργοστάσια, έστησε τη Formic Technologies, εταιρεία για ενοικίαση ρομπότ, με υποστήριξη από τη Lux Capital και την Initialized Capital, πρόωρο επενδυτή στην startup Cruise, που ειδικεύεται στην αυτόνομη οδήγηση.

Ο Γκάρι Ταν, συνεργάτης της Initialized Capital, βλέπει να λαμβάνει χώρα μια «συμβολή/σύμπραξη» φθηνότερων τεχνολογιών computer vision και τεχνητής νοημοσύνης, χαμηλών επιτοκίων και της απειλής που συνιστούν οι εντάσεις ΗΠΑ- Κίνας ως προς τις αλυσίδες προμηθευτών, με αποτέλεσμα την αύξηση του ενδιαφέροντος για «συνδρομές» ρομπότ.

«Είναι στο επίκεντορ τριών εκ των μεγαλύτερων τάσεων που κινούν την κοινωνία αυτή τη στιγμή» είπε ο Ταν.

Η Association for Manufacturing Technology έστησε ένα γραφείο στο Σαν Φρανσίσκο πριν από μερικά χρόνια για να φέρει κοντά τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και τους ειδικούς του χώρου της τεχνολογίας. Το μοντέλο ενοικίασης (lease) θέτει μεγάλο μέρος του οικονομικού βάρους στις startups ρομποτικής, που διατρέχουν το κίνδυνο να χάσει κάποιος κατασκευαστής ένα συμβόλαιο ή να αλλάξει ένα προϊόν. Τα μικρότερα εργοστάσια συχνά έχουν μικρά διαστήματα παραγωγής κάποιων πιο «εξειδικευμένων» προϊόντων, που δεν αξίζουν τη χρήση ρομπότ. Και η Silicon Valley Robotics, βιομηχανικό γκρουπ που υποστηρίζει startup ρομποτικής, λέει πως, στο παρελθόν, η χρηματοδότηση ήταν πρόκληση.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ήδη μεγαλοεπενδυτές που ενδιαφέρονται: Η Tigel Global, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης τεχνολογικών startups φέτος, έχει υποστηρίξει τρεις εταιρείες ρομποτικής που προσφέρουν συνδρομές μέσα σε επτά μήνες.

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.