Η Αυστραλία θα δαπανήσει κεφάλαια που θα ξεπερνούν τα 511 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, ενώ θα εγκαταστήσει κινητούς σταθμούς στην Ανταρκτική, προκειμένου να ενισχύσει τα εθνικά συμφέροντα της Αυστραλίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Σύμφωνα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, οι δαπάνες αυτές θα γίνουν μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενισχύοντας τις στρατηγικές και επιστημονικές δυνατότητες της Αυστραλίας, καθώς η Κίνα επιδιώκει να αυξήσει την παρουσία της στην Ανταρκτική. Τα χρήματα που επενδύουμε…, θα μας καταστήσουν ικανούς να εξερευνήσουμε περιοχές στην ενδοχώρα της Ανατολικής Ανταρκτικής, στην οποία, καμία χώρα δεν κατόρθωσε να φτάσει μέχρι σήμερα» ανέφερε στην ανακοίνωσή του, ο Μόρισον.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Σούζαν Λέι ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, ότι η παραπάνω χρηματοδότηση θα διασφαλίσει ότι η Ανταρκτική θα παραμείνει ένας τόπος για την επιστήμη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος «πέρα από διαμάχες και προστατευμένος από την εκμετάλλευση».

Μία αναφορά της δεξαμενής σκέψης Lowy Institute κατέγραψε την προηγούμενη χρονιά το ενδιαφέρον της Κίνας να επωφεληθεί οικονομικά και ενδεχόμενα στρατιωτικά από την Ανταρκτική και ότι το Πεκίνο γίνεται “κλιμακούμενα επιθετικό” ιδιαίτερα για τα αλιεύματα.

Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, αλλά και τα άλλα τεχνολογικά μέσα επιτήρησης θα δημιουργήσουν «ένα μάτι της Ανταρκτικής» με διασυνδεδεμένους αισθητήρες και κάμερες που θα καταγράφουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με τον Μόρισον. Τέσσερα νέα ελικόπτερα με ακτίνα δράσης 550 χιλιομέτρων θα αγοραστούν, ενώ θα μπορούν να επιχειρούν από το παγοθραυστικό πλοίο της Αυστραλίας «Nuyina».

Οι επενδύσεις, μέσω των παραπάνω αναφερόμενων δαπανών θα βοηθήσουν στην υποστήριξη των ντόπιων θέσεων εργασίας, με τις επιχειρήσεις της Αυστραλίας να επωφελούνται από την αγορά προμηθειών σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό που βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις μερικούς μόλις μήνες, πριν από τη διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών. Η δράση της Αυστραλίας στην Ανταρκτική κατά την τρέχουσα περίοδο περιλαμβάνει τέσσερις μόνιμους σταθμούς έρευνας στο έδαφος, αλλά και στο υποθαλάσσιο περιβάλλον της. Ποσοστό 42% της Ανταρκτικής διεκδικείται από την Αυστραλία.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *