Την ενδεχόμενη κατάργηση του προγράμματος της «Golden Visa», που παρέχει δικαίωμα παραμονής σε πλούσιους αλλοδαπούς, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ήδη εκπληρώσει τον ρόλο του.

Το πρόγραμμα «Golden Visa» ή αλλιώς Άδεια Διαμονής για Επενδυτική Δραστηριότητα σε υπηκόους χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας, ότι οδηγεί σε αύξηση των τιμών και των ενοικίων των κατοικιών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει τον τερματισμό τέτοιων εθνικών συστημάτων.

Στην Πορτογαλία, το εν λόγω πρόγραμμα έχει προσελκύσει επενδύσεις 6,5 δισ. ευρώ από ξένους, κυρίως από την Κίνα, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να πηγαίνει σε ακίνητη περιουσία. Οι κανόνες άλλαξαν φέτος για να ανακατευθυνθούν οι επενδύσεις από μια γεμάτη χρήματα αγορά ακινήτων στις μεγάλες πόλεις σε αραιοκατοικημένες περιοχές.

Μιλώντας στο Web Summit της Λισαβόνας, τη μεγαλύτερη εκδήλωση τεχνολογίας στην Ευρώπη, ο Κόστα δήλωσε ότι αρκετά προγράμματα χορήγησης βίζας που προσφέρονται από την Πορτογαλία επανεξετάζονται τώρα και η Golden Visa είναι ένα από αυτά.

«Μάλλον έχει ήδη εκπληρώσει τον ρόλο που ήταν να εκπληρώσει και, αυτή τη στιγμή, δεν δικαιολογείται πλέον να το διατηρήσουμε», είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους.

Η επίσημη απόφαση θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, διευκρίνισε ο Κόστα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Πορτογαλία επιθυμεί να συνεχίσει να είναι μια χώρα ελκυστική, με ένα παράδειγμα να είναι ο πρόσφατος νόμος της, που θεσπίστηκε τη Δευτέρα, ο οποίος δημιουργεί τη λεγόμενη βίζα για ψηφιακούς νομάδες. Αυτή επιτρέπει σε αλλοδαπούς με υψηλό μηνιαίο εισόδημα από εξ αποστάσεως εργασία να ζήσουν και να εργαστούν από την Πορτογαλία για ένα χρόνο.

Η Κομισιόν έχει καλέσει τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ να τερματίσουν τα εθνικά προγράμματα πώλησης ιθαγένειας σε επενδυτές, προγράμματα που το ευρωπαϊκό μπλοκ κρίνει εδώ και χρόνια ως κίνδυνο για την ασφάλεια.

Η Βρετανία απέσυρε τις Golden Visa για πλούσιους επενδυτές τον Φεβρουάριο, εν μέσω ανησυχιών για εισροή ρωσικών παράνομων χρημάτων, λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που επέφερε άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας.Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *