Από την έντυπη έκδοση

Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]

 

Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ μετά το 2008 σηματοδοτεί την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των εισηγμένων επιχειρήσεων και φρενάρει τα σχέδια για νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων μέσα στο 2022.

Σήμερα στην πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου διαπραγματεύονται 18 εκδόσεις ελληνικού δικαίου ομολόγων, συνολικής ονομαστικής (και συνάμα πληρωτέας) αξίας 3,4 δισ. ευρώ. Στα συγκεκριμένα ομόλογα τοποθετήθηκαν πρωτογενώς, κατά τις δημόσιες προσφορές, περίπου 180.000 επενδυτές.

Για έναν επενδυτή που θα κρατήσει ως τη λήξη ένα εταιρικό ομόλογο, αυτές οι διακυμάνσεις τιμής και απόδοσης δεν σημαίνουν πολλά, αφού θα συνεχίσει να λαμβάνει πληρωμές τόκων και το κεφάλαιό του στη λήξη. Όμως, η άνοδος των αποδόσεων, όπως συμβαίνει αυτή τη χρονική στιγμή, σηματοδοτεί σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις που σχεδίαζαν νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.

Στις σημερινές συνθήκες, το κόστος χρηματοδότησης με ένα νέο εταιρικό ομόλογο θα είναι αρκετά υψηλότερο από 3%, ενώ στη διάρκεια του 2021 εκδόθηκαν τίτλοι με απόδοση που πλησίαζε και το 2%. Σε κάθε περίπτωση, το τρέχον έτος δεν θα συγκρίνεται με τις εντυπωσιακές επιδόσεις της αγοράς εταιρικών ομολόγων το 2021.

Τον περασμένο χρόνο οι εταιρείες άντλησαν το ποσό ρεκόρ του 1,4 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις ομολόγων, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 44% των κεφαλαίων που έχουν αντληθεί από το 2016, όταν άρχισε να αναπτύσσεται η αγορά.

Σε αυτό το κλίμα, όσες επιχειρήσεις βρίσκονταν σε αρχικά στάδια σχεδιασμού νέων εκδόσεων πιθανότατα θα «παγώσουν» τις διαδικασίες μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.





Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *