Οι τυφώνες δημιουργούνται όταν θερμές και ψυχρές μάζες αέρα συναντιούνται πάνω από περιοχές των ωκεανών που τα νερά στην επιφάνεια τους έχουν θερμοκρασία από 26,5 βαθμούς Κελσίου και πάνω. Όσο πιο ζεστό είναι το νερό τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο τυφώνας που θα δημιουργηθεί. Στα νερά με χαμηλότερες θερμοκρασίες από τους 26,5 βαθμούς Κελσίου τα επίπεδα εξάτμισης είναι χαμηλά και έτσι είτε δεν δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον για να δημιουργηθεί ένας τυφώνας ή αν δημιουργηθεί δεν τροφοδοτείται επαρκώς και η ισχύς του παραμένει χαμηλή.
Η νεοφυής Νορβηγική εταιρεία OceanTherm εκπόνησε ένα φιλόδοξο σχέδιο που στηρίζεται σε μια εφαρμογή του τομέα της γεωμηχανικής που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην Νορβηγία. Για να μην παγώνουν τον χειμώνα τα φιόρδ έχουν δημιουργηθεί μηχανισμοί που δημιουργούν μέσα στο νερό φυσαλίδες θερμού αέρα. Οι φυσαλίδες φτάνουν στην επιφάνεια ενός φιόρδ η οποία εκτίθεται στον παγωμένο αέρα του χειμώνα και διατηρούν την θερμοκρασία της σε τέτοια επίπεδα ώστε να μην παγώσει.
Η OceanTherm θέλει να υλοποιήσει την αντίστροφη διαδικασία. Πλοία θα περιπολούν περιοχές που είναι πιθανό να σχηματιστούν τυφώνες όπως για παράδειγμα, ο Κόλπος του Μεξικού. Τα πλοία θα ρίχνουν στο νερό σωλήνες οι οποίοι θα τραβούν από το βάθος της θάλασσας κρύες μάζες νερού που θα μεταφέρονται στην επιφάνεια με την μορφή φυσαλίδων έτσι ώστε να μειώνεται η θερμοκρασία της επιφάνειας κάτω από τους 26,5 βαθμούς Κελσίου. Στόχος είναι να παρεμποδίζεται η δημιουργία ενός τυφώνα ή να περιορίζεται η ισχύς του αν τελικά δημιουργηθεί. Η εταιρεία θέλει να ξεκινήσει άμεσα δοκιμές της τεχνολογίας με ορισμένους ειδικούς πάντως να δηλώνουν σκεπτικοί γύρω από την όλη ιδέα.
«Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο εμποδίζεις ένα φιορδ να παγώνει και στο να περιορίζεις την ένταση ενός τροπικού τυφώνα που έχει ισχύ μερικών χιλιάδων πυρηνικών βομβών και διάμετρο χιλίων χλμ. ή και περισσότερο» αναφέρει ο Μπιλ Μακ Γκουάιρ, καθηγητής Επιστημών της Γης στο University College London.
Ένα επίσης μεγάλο εμπόδιο για την υλοποίηση αυτής της ιδέας είναι το κόστος της αφού εκτιμάται ότι απαιτούνται περίπου 500 εκατ. έτη για να δημιουργηθεί ο μηχανισμός και στη συνέχεια θα χρειάζονται ετησίως 80 εκατ. έτη για την συντήρηση και λειτουργία του συστήματος. Από την άλλη πλευρά βέβαια το κόστος των τυφώνων είναι τεράστιο. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης το κόστος των τυφώνων που χτυπούν τις ΗΠΑ κάθε χρόνο ανέρχεται σε 54 δισ. δολάρια. Αν λοιπόν η μέθοδος με τις φυσαλίδες αποδειχθεί λειτουργική και χωρίς αρνητικές παρενέργειες για το περιβάλλον το κόστος της δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα.
Προτεινόμενα για εσάς