H κινεζική κυβέρνηση άρχισε έρευνα antitrust σε βάρος του Alibaba Group, κολοσσού του e-commerce, και θα καλέσει τη θυγατρική Ant Group σε συνάντηση τις ερχόμενες ημέρες, ανέφεραν την Πέμπτη αρμόδιες αρχές, σε κάτι που εκλαμβάνεται ως πλήγμα στην «αυτοκρατορία» του Τζακ Μα σε e-commerce και fintech.

 

Όπως αναφέρει το Reuters, η έρευνα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας αυξανόμενης παρέμβασης πάνω σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού στην Κίνα και αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τον 56χρονο Μα- πρώην εκπαιδευτικό που ίδρυσε την Alibaba και έγινε ο πιο διάσημος επιχειρηματίας της Κίνας.

 

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι κινεζικές αρχές «πάγωσαν» τη σχεδιαζόμενη IPO της Ant, ύψους 37 δισ. δολαρίων, μόλις δύο ημέρες πριν αρχίσει η διάθεση των μετοχών σε Σαγκάη και Χονγκ Κονγκ.

 

Σε σχετικό άρθρο σε υψηλούς τόνους, η Λαϊκή Ημερησία του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας έγραψε πως «αν γίνει ανεκτό το μονοπώλιο και επιτραπεί στις εταιρείες να επεκτείνονται με άτακτο και βάρβαρο τρόπο, η βιομηχανία δεν θα αναπτυχθεί με υγιή και βιώσιμο τρόπο».

 

Η μετοχή της Alibaba σημείωσε πτώση περίπου 9% στο Χονγκ Κονγκ, ενώ των ανταγωνιστικών Meituan και JD.com άνω του 2%.

 

Οι αρμόδιες αρχές έχουν προειδοποιήσει την Alibaba για την αποκαλούμενη πρακτική «επιλογής ενός μεταξύ δύο» με την οποία ζητείται από εμπόρους να υπογράψουν σύμφωνα αποκλειστικής συνεργασίας που τους εμποδίζουν να προσφέρουν προϊόντα τους σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες.

 

Η αρχή που είναι αρμόδια για τους κανονισμούς στην αγορά ανέφερε την Πέμπτη πως είχε αρχίσει έρευνα πάνω στη συγκεκριμένη πρακτική. Ακόμη, θα υπάρξουν συναντήσεις τις προσεχείς ημέρες με την Ant Group, του χώρου του fintech, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας. Στην ανακοίνωση αναφερότνα ότι θα υπήρχε καθοδήγηση στην Ant Group για την εφαρμογή οικονομικής επίβλεψης, δίκαιου ανταγωνισμού και προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

 

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Μα έχει μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από τα τέλη του Οκτωβρίου, όταν σε φόρουμ στη Σαγκάη καταφέρθηκε εναντίον του συστήμτος κανόνων της Κίνας, κατηγορώντας το πως καταπνίγει την καινοτομία σε μια ομιλία η οποία θεωρείται πως δυσαρέστησε αξιωματούχους. Σημειώνεται ότι η πρακτική του να επιβάλλεται σε έναν έμπορο να πουλά αποκλειστικά σε μία πλατφόρμα, της οποίας έχει υπεραμυνθεί η Alibaba στο παρελθόν, αποτελεί εδώ και καιρό λόγω τριβών.

 

Το Πεκίνο είχε αφήσει ανέγγιχτο το e-commerce για πολλά χρόνια, ωστόσο πλέον επιδεικνύει ανοιχτά τις προθέσεις του ως προς τις μονοπωλιακές πρακτικές: Τον προηγούμενο μήνα παρουσίασε προσχέδιο κανόνων με σκοπό την αποτροπή μονοπωλιακών πρακτικών από διαδικτυακές εταιρείες, ενώ αυτόν τον μήνα το Πολιτμπιρό δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις αντιμονοπωλιακές προσπάθειες το 2021. Επίσης, η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τους διαδικτυακούς κολοσσούς να ετοιμαστούν για εκτενείς ελέγχους, βάζοντας πρόστιμα και ανακοινώνοντας ελέγχους πάνω σε συγχωνεύσεις όπου εμπλέκονται οι Alibaba και Tencent Holdings.

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *