Ο επικεφαλής της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών επισκέφθηκε την Καμπούλ τη Δευτέρα και έθεσε τις ανησυχίες του σχετικά με την εκπαίδευση και την εργασία των γυναικών στον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του αφγανικού υπουργείου.

Η διοίκηση των Ταλιμπάν διέταξε τον περασμένο μήνα τις ΜΚΟ να μην επιτρέψουν στις περισσότερες γυναίκες υπαλλήλους να εργαστούν, με αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες βοήθειας να αναστείλουν εν μέρει τις επιχειρήσεις τους εν μέσω μιας ανθρωπιστικής κρίσης που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια ενός τσουχτερού χειμώνα.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς έθεσε το ζήτημα της εκπαίδευσης και της εργασίας των γυναικών και πώς αυτό επηρεάζει τις επιχειρήσεις του ΟΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Μιλώντας γενικά για την επίσκεψη του Griffiths στο Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric δήλωσε ότι ο Griffiths θα εμπλακεί με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν “με το ίδιο μήνυμα που μεταφέρουμε από την αρχή για την ανάγκη να ανατραπούν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν” για τις γυναίκες.

Είπε ότι ο Griffiths θα «υπογραμμίσει το μήνυμα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να παρασχεθεί χωρίς τις γυναίκες».

Το ταξίδι της Γκρίφιθς ακολουθεί την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ Αμίνα Μοχάμεντ, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της σε αξιωματούχους των Ταλιμπάν στην Καμπούλ και στη νότια πόλη Κανταχάρ για τις εντολές της κυβέρνησης που περιορίζουν τις γυναίκες από την εργασία και την εκπαίδευση.

Ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Αφγανιστάν Amir Khan Muttaqi δήλωσε ότι ζήτησε από τον Griffiths να μοιραστεί με τη διεθνή κοινότητα τα «επιτεύγματα και τις ευκαιρίες» της διοίκησης των Ταλιμπάν, όπως η γενική αμνηστία για τους πρώην αντιπάλους, «αντί για παράπονα και ελλείψεις».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Γκρίφιθς αναγνώρισε ότι η ασφάλεια είχε βελτιωθεί στη χώρα, η οποία γνώρισε δεκαετίες μαχών πριν αναλάβουν οι Ταλιμπάν, καθώς τα ξένα στρατεύματα αποσύρθηκαν το 2021.

Καμία ξένη κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν από τότε που κατέλαβε την εξουσία, με ορισμένους διπλωμάτες να λένε ότι πρέπει να αλλάξει πορεία όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών. Πολλές χώρες έχουν εκφράσει μεγάλες ανησυχίες για το γεγονός ότι τα περισσότερα κορίτσια και γυναίκες άνω των 12 ετών εμποδίζονται να φοιτήσουν στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο.

Η επιβολή κυρώσεων και η περικοπή της αναπτυξιακής βοήθειας συνέβαλαν στο να περιέλθει η χώρα σε οικονομική κρίση, η οποία έχει καταστήσει περισσότερο από τον μισό πληθυσμό εξαρτημένο από την ανθρωπιστική βοήθεια, με στόχο την κάλυψη επειγουσών αναγκών.

Πηγή: Reuters



Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *