Ο τηλεπικοινωνιακός δορυφορικός στόλος Starlink της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ, αριθμεί αυτή την στιγμή περισσότερους από 2,300 δορυφόρους που παρέχουν υψηλής ταχύτητας και ποιότητας σύνδεση με το Διαδίκτυο στους συνδρομητές του. Η εταιρεία έχει λάβει άδεια για να εκτοξεύσει περίπου 4,5 χιλιάδες δορυφόρους ενώ στόχος της Space X είναι ο αριθμός τους να φτάσει τα επόμενα χρόνια τους 12 χιλιάδες.

Μόλις η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία ο Ελον Μασκ αποδέχτηκε το αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης στέλνοντας πάνω από τον ουρανό της χώρας ορισμένους από τους δορυφόρους του Starlink για να έχουν πρόσβαση στο Internet οι πολίτες της Ουκρανίας αλλά κυρίως ο ουκρανικός στρατός. Ο ρωσικός στρατός προσπάθησε ανεπιτυχώς να μπλοκάρει τη λειτουργία αυτών των δορυφόρων οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν παίξει κομβικό ρόλο στην αντίσταση του ουκρανικού στρατού απέναντι στην ρωσική πολεμική μηχανή.  

Αυτή η στρατιωτική πτυχή του Starlink θορύβησε όπως φαίνεται το Πεκίνο και ερευνητές του στρατού της Κίνας με δημοσίευση τους στο περιοδικό «China’s Modern Defence Technology» εξηγούν γιατί οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι του Ελον Μασκ μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την Κίνα και προτείνουν τρόπους εξουδετέρωσης τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές ανάμεσα στα άλλα οι δορυφόροι του Starlink θα μπορούν να εντοπίσουν υπερηχητικούς κινεζικούς πυραύλους επιτρέποντας την αναχαίτιση τους, θα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας σε κινεζικούς δορυφόρους και θα μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως κόμβοι επικοινωνίας σε εχθρικά στην Κίνα drones και πολεμικά αεροσκάφη.

Οι ερευνητές προτείνουν ένα συνδυασμό «μαλακών» και «σκληρών» μεθόδων αντιμετώπισης του Starlink. Στις σκληρές μεθόδους περιλαμβάνουν τη χρήση οπλικών συστημάτων (πυραύλους κ.α.) που θα καταστρέφουν τους δορυφόρους. Στις μαλακές μεθόδους περιλαμβάνουν τη χρήση λέιζερ ή άλλων τεχνολογιών που θα θέτουν εκτός λειτουργίας τους δορυφόρους.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο τρόπος λειτουργίας των δορυφόρων του Starlink τόσο μεμονωμένα όσο και ως ενιαίο σύνολο διαφέρει από αυτόν των υπολοίπων τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων για αυτό και χρειάζεται η ανάπτυξη στοχευμένης δράσης απέναντι τους. Προτείνουν στην κινεζική κυβέρνηση την εκτόξευση δορυφόρων που θα έχουν ως αποστολή να κατασκοπεύουν τις κινήσεις του Starlink. Να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες έγινε γνωστό ότι η Κίνα σχεδιάζει να εκτοξεύσει τον δικό της τηλεπικοινωνιακό στόλο που θα ονομάζεται Xing Wang ή Starnet.

 

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *