Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ατμοσφαιρικές δομές που μοιάζουν με ποταμούς οι οποίοι προκαλούν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τελειωμό δεν έχουν οι επιπτώσεις που ήδη κάνουν ή πρόκειται κατά τους επιστήμονες να κάνουν σύντομα την εμφάνιση τους στο περιβάλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η τελευταία σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» υπογράφεται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Tsukuba και περιγράφει ένα νέο φαινόμενο που είναι πιθανό να κάνει την εμφάνιση του στον πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές οι ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις που συνέβησαν τον Ιούλιο του 2018 και του 2020 στην Ανατολική Ασία οφείλονται σε… ουράνιους ποταμούς όπως οι ίδιοι τους χαρακτηρίζουν. Πρόκειται για στενόμακρες «λωρίδες» που είναι συγκεντρωμένες μεγάλες ποσότητες υδρατμών. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι λωρίδες αυτές ρέουν όπως ένα ποτάμι μέσα στην ατμόσφαιρα προκαλώντας έντονες βροχοπτώσεις στις ορεινές περιοχές.

Οι προσομοιώσεις που πραγματοποίησαν οι ερευνητές έδειξαν ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία στον πλανήτη τόσο θα αυξάνεται και ισχύς των ουράνιων ποταμών προκαλώντας ανάλογη αύξηση της έντασης των βροχοπτώσεων. Αν και οι προσομοιώσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο για τις περιοχές της Ανατολικής Ασίας οι ερευνητές αναφέρουν ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί και σε περιοχές μέσου γεωγραφικού πλάτους (περιοχές ανάμεσα στις τροπικές και τις πολικές περιοχές) στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική. Οι ερευνητές αναφέρουν πώς εκτός από έντονη βροχόπτωση οι ουράνιοι ποταμοί αναλόγως των περιβαλλοντικών συνθηκών και των γεωγραφικών συνθηκών που θα κινούνται μπορεί να προκαλέσουν επίσης και έντονη χιονόπτωση.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *