Από τα μεσάνυχτα απόψε, η Κροατία θα αποχαιρετήσει την κούνα- το νόμισμά της- και θα γίνει η 20η  χώρα -μέλος της ευρωζώνης, μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2013. Ταυτόχρονα, θα ενταχθεί στον χώρο Σένγκεν.

«Η είσοδος στη ζώνη του ευρώ και τη ζώνη Σένγκεν ήταν δύο στρατηγικοί στόχοι», τόνισε ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς.

«Το ευρώ φέρνει σίγουρα οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια», εκτιμά η Ανα Σάμπιτς, στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Κροατίας (HNB). Το ευρώ θα επιτρέψει επίσης την εξάλειψη των συναλλαγματικών κινδύνων καθώς και καλύτερες συνθήκες δανεισμού για όλους, από ιδιώτες έως επιχειρήσεις.

Αρχικά, η αλλαγή από το κούνα στο ευρώ εκτιμάται ότι θα προστατεύσει την κροατική οικονομία από τον υψηλό πληθωρισμό που έφτασε εφέτος στο 13,5%, έναντι 10% στην ευρωζώνη. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη της ΕΕ αλλά όχι της ευρωζώνης, όπως η Πολωνία ή η Ουγγαρία, έχουν αποδειχθεί ακόμη πιο ευάλωτες στον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η είσοδος στη ζώνη Σένγκεν  αντιπροσωπεύει επίσης ένα σοβαρό πλεονέκτημα για τον τουρισμό της Κροατίας, έναν βασικό τομέα της οικονομίας, διευκολύνοντας την άφιξη επισκεπτών, δήλωσε ο επικεφαλής του εθνικού τουριστικού γραφείου Κρίστιαν Στάνισλας. Η Κροατία έχει υποδεχτεί τέσσερις φορές περισσότερους τουρίστες φέτος, σε σχέση με τους 3,9 εκατομμύρια κατοίκους. Επιπλέον, 73 συνοριακοί σταθμοί θα κλείσουν από αύριο.

Μικτή υποδοχή από τους Κροάτες

Εάν όμως το άνοιγμα των συνόρων έχει μάλλον θετική υποδοχή, η αλλαγή νομίσματος ανησυχεί  τμήματα του πληθυσμού. «Θα κλάψουμε την κούνα μας, οι τιμές θα εκραγούν », λέει ο Ντράζεν Γκόλεματς, ένας 63χρονος συνταξιούχος. Ωστόσο, η σύζυγός του Σάντρα θέλει να είναι αισιόδοξη και λέει ότι είναι σίγουρη ότι «το ευρώ έχει μεγαλύτερη αξία» .

Για την είσοδό της στον χώρο Σένγκεν, η Κροατία θα πρέπει να αναλάβει αυστηρό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων αυτής της περιοχής και να δεσμευτεί για αστυνομική συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος ή της τρομοκρατίας. Όμως χώρες, όπως  η Αυστρία φοβάται αύξηση της μετανάστευσης καθώς έχει καταγράψει περισσότερες από 100.000 παράνομες διελεύσεις στο έδαφός της φέτος. Ένας φόβος που διαψεύδει η Γαλλία, η οποία αντιθέτως πιστεύει ότι το άνοιγμα των συνόρων θα επέτρεπε τον περιορισμό των αφίξεων από τη βαλκανική οδό.

Η Κροατία  θα πρέπει επίσης να ανταποκριθεί σε ένα ζήτημα ασφάλειας στα σύνορά της με τους γείτονές της ,εκτός ΕΕ (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία). Ειδικά η Σερβία έχει χερσαία σύνορα μήκους άνω των 1.350 χιλιομέτρων βρίσκεται πράγματι στη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται από μετανάστες  αλλά και από διακινητές όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων.

naftemporiki.grSource link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *