γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Δεν είναι εύκολη η πρόβλεψη της τάσης μετά από μια σημαντική κάθοδο που μπορεί να ενισχύθηκε από την επιδείνωση των στατιστικών και της τεχνικής εικόνας επιμέρους τίτλων, αλλά είχε αρχικά αίτια εκτός της αγοράς και της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας. Οι τοποθετήσεις των εγχώριων αναλυτών προς τους πελάτες και τα σχόλια μετά τη συνεδρίαση υπογραμμίζουν την ύπαρξη εκτιμήσεων για πτωτική κίνηση πριν την συνέχεια της ανόδου από τον Φεβρουάριο και μετά.

Η ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ ειδοποιούσε διακριτικά: “Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να πολιορκεί, ανεπιτυχώς προς το παρόν, την κρίσιμη αντίσταση των 908 μονάδων, με τη συναλλακτική υποχώρηση να μειώνει τις πιθανότητες επίτευξης της ανοδικής διαφυγής. Θα χρειαστεί να είμαστε υπομονετικοί, μέχρι να υπάρξουν οι ευνοϊκοί καταλύτες, για να συντελεστεί η αναρρίχηση του ΓΔ, με πρώτο στόχο τις 950 μονάδες”.

Όπως όλα δείχνουν, οι πληθωριστικές τάσεις θα απασχολήσουν τις Αγορές και το επόμενο διάστημα, με τους αναπτυξιακούς τίτλους να πλήττονται περισσότερο. Αν και η ‘υπερθέρμανση’ των Οικονομιών ήταν κάτι αναπόφευκτο, με τα μέτρα που έλαβαν οι Κυβερνήσεις, οι Αγορές δύναται να εκμεταλλεύονται τις όποιες αφορμές, εξυπηρετώντας τους στόχους που επιθυμούν. Μένει να δούμε πότε θα ‘ξεθωριάσει’ η συγκεκριμένη αφορμή και πως θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτή την εξέλιξη.

Η Leon Depolas Sec εκτιμά: “Η ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις αποτελεί, πλέον, το νούμερο ένα ρίσκο για τις Αγορές. Κατ’ επέκταση, στο ζύγι θα μπουν οι προσδοκίες για την εκτιμώμενη ώθηση στα εταιρικά κέρδη το επόμενο διάστημα, έναντι της πιθανότητας τα επιτόκια να αυξηθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο, παρόλη την πεποίθηση των Κεντρικών Τραπεζών ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα είναι μεταβατικός. Οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις στο εξωτερικό δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστο τον ΓΔΧΑ”.

Σήμερα θα μετρήσει μια σειρά σχολίων για τα μακροοικονομικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΟΙΚ τελευταία. Η BofA αυξάνει την πρόβλεψη για το ΑΕΠ το 2021 σε 3,4%, σε ετήσια βάση, και το 2022 σε 5,7%. Τονίζοντας “οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν διανύσει πολύ δρόμο από την Ελληνική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Η βασική εστίαση παραμένει στην περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Το Σχήμα τιτλοποίησης ‘Ηρακλής’ αποτέλεσε ‘game changer’. Ο νέος σχηματισμός NPEs είναι συγκρατημένος και κάτω από τους προϋπολογισμούς των Τραπεζών. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επίσης ξεκινήσει προγράμματα για την τόνωση της ρευστότητας και της οικονομικής δραστηριότητας. Οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί και υπάρχει αισιοδοξία για την ανάπτυξη δανεισμού. Οι Ελληνικές Τράπεζες θα υποστηρίξουν επίσης μεγάλα έργα υποδομής και θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στο RRF”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ελεγχόμενη πτώση στη Wall Street καθώς η προσοχή των επενδυτών επικεντρώθηκε στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC. Σε αυτά φάνηκε πως μερικοί από τους ιθύνοντες της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υποστήριξαν ότι: «Αν η οικονομία συνέχιζε να σημειώνει ταχεία πρόοδο προς τους στόχους της Επιτροπής, ίσως θα ήταν κατάλληλο σε κάποιο σημείο στις επόμενες συνεδριάσεις να αρχίσουν οι συζητήσεις για ένα σχέδιο προσαρμογής του ρυθμού αγορών στοιχείων ενεργητικού»

Έτσι στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,48% ή 163 μονάδες στις 33.897, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,29% στις 4,115 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις -0,03% στις 13.299 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Salesforce.com (+3,2%) και Intel (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (-2,9%) και Nike (-2,1%).

Οι εταιρείες λιανεμπορίου στις ΗΠΑ συνέχισαν να ανακοινώνουν ισχυρά αποτελέσματα μετά τις Walmart, Home Depot, Macy’s την Τρίτη χθες, μεταξύ άλλων, γνωστοποίησαν καλά αποτελέσματα τριμήνου οι Lowe’s και Target.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI έπεσε κατά  -3,3% στα 63,36 ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο για πέμπτη σερί μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,7% στα 1.881 δολάρια την ουγκιά.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,68% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,2175 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς παραμένει στο προσκήνιο η ανησυχία των επενδυτών για τον πληθωρισμό. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλιο επιταχύνθηκε ανεβαίνοντας στο 1,6%, από 1,3% τον Μάρτιο. Ένα χρόνο πριν ήταν 0,3%. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμορφώθηκε στο 2,0%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο, υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας στο 1,5% από 0,7% τον Μάρτιο. Έρευνα του Reuters έδειχνε ότι θα διαμορφωθεί στο 1,4%. Η άνοδος των τιμών Ενέργειας και της ένδυσης βοήθησαν να ενισχυθούν οι τιμές καταναλωτή.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα υπερβεί τον στόχο του 2% και θα φτάσει το 2,5% στο τέλος του 2021.

Η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε για αυξημένους και άνισους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Η πανδημία χτύπησε διάφορους οικονομικούς τομείς με διαφορετικούς βαθμούς σοβαρότητας και ταχύτητας, με τον τουρισμό και τη φιλοξενία να επηρεάζονται περισσότερο. Η  ΕΚΤ προειδοποιεί ότι αυτό το άνισο σοκ έχει κινδύνους για πολύ συγκεκριμένα κράτη και τμήματα της οικονομίας της ευρωζώνης.

Από πλευράς δεικτών, ο Stoxx 600 υποχώρησε -1,51% στις 436,34 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -1,19% στις 6.950,20 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -1,77% στις 15.113,56 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,43% στις 6.262,55 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας το ευρώ ο ΜΙΒ στην Ιταλία έχασε -1,58% και ο ΙΒΕΧ στην Ισπανία υποχώρησε κατά -1,23%.

ΧΑ

Με πιέσεις που κλιμακώθηκαν σε συντονισμό παγκόσμια ψαλιδίστηκαν 1,15 δις ευρώ! 

Η τρίτη  συνεδρίαση της εβδομάδας έγινε εν μέσω παγκόσμιας διάθεσης φυγής από το μετοχικό ρίσκο  παγκόσμια. Ήταν μέρα που το αποτέλεσμα των μαχών μεταξύ των συντηρητικών και των αισιόδοξων θεσμικών ήταν για πεντέμισι ώρες μια πλάγια πορεία μεταξύ των 890 και 896 μονάδων χονδρικά. Πάντα σε αρνητικό πεδίο ωστόσο αφού το κλείσιμο της Τρίτης ήταν οι 900 μονάδες και το άνοιγμα ήταν στις 894,96.  Οι αγορές στο εξωτερικό είχαν τη σφραγίδα της καθοδικής νευρικότητας από το άνοιγμά τους  που κυριάρχησε σε παγκόσμια κλίμακα και την ενίσχυσαν στο τέλος της συνόδου στην Αθήνα  οι μεγάλες απώλειες της Wall Street στο πρώτο ημίωρο. Εδώ, οι πιέσεις για τις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης οδήγησαν τον μέσο όρο μεγάλη πτώση σε μικρό χρονικά διάστημα και συγκεκριμένα την τελευταία ώρα  με πολύ μεγάλη πίεση από ρευστοποιήσεις γενικευμένες. Στο ταμπλό αποτυπώθηκε μια  διαπραγμάτευση σε αρνητικό  πεδίο μόνιμα χωρίς αλλαγές στο πρόσημο των βασικών δεικτών. 

Σήμερα, 7 πτωτικές μετοχές του 25άρη έχασαν από -3% και πάνω με 21 συνολικά καθοδικές κατάφεραν να οδηγήσουν σε πτώση τον ΓΔ κατά -2,18%.

Η άνευ αντίστασης υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης την τελευταία ώρα, ενεργοποίησε ξαφνικά τη διάθεση για πώληση θέσεων ειδικά από τις 17:00 και  μετά ενώ  ο ΓΔ διατήρησε επί πέντε ώρες πλάγια κίνηση σε επίπεδα τιμών άνω των 890 μονάδων  αλλά οι συντηρητικοί καταφέρανε με τις κινήσεις τους στο τελευταίο τέταρτο της ώρα και  στις δημοπρασίες να παρουσιάσουν πάνω από 20  μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης αρνητικές επιδόσεις. Ενώ της μεσαίας είχαν μια αντίστοιχη εικόνα. Οι τράπεζες συνολικά  συνέβαλαν πτωτικά στο κλείσιμο, έχοντας όλες μεγάλες σχετικά απώλειες όταν έφθασε ο ΓΔ στην εγγραφή πυθμένα τέσσερα λεπτά  πριν τις δημοπρασίες. Αποδείχθηκε  πως στη μάχη των δυο επενδυτικών στρατοπέδων η ανάδειξη νικητή  χθες με τη βοήθεια των διεθνών έγινε εύκολη υπόθεση.

Στα ανοδικά blue chip εντοπίζονται  οι ΤΙΤC +0,35% με την ΤΕΝΕΡΓ +0,16% ενώ αμετάβλητες έμειναν ΟΠΑΠ και ΟΛΠ οι υπόλοιπες 21 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν πτώση. Από -3% και πάνω έχασαν ΕΤΕ -4,42%, ΕΥΔΑΠ -4,29% ΕΧΑΕ -3,71%, ΜΟΗ -3,65% ΑΛΦΑ -3,41% ΔΕΗ -3,33% ΒΙΟ -3,10%.

 Η σύνοδος εξελίχθηκε με πλήρη συντονισμό με την εξίσου πτωτική εικόνα  που επικράτησε στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Μετά από άνοιγμα στις 894,96 με πτωτικό  χάσμα  (5,7 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (900,65), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με καθοδική δυναμική ως τις δημοπρασίες.   Η εγγραφή του ανώτερου ήρθε στις 10:32 και ήταν  οι 896,01 μονάδες. Κυριάρχησε μετά, η προσφορά για αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές του 25άρη και η αναζήτηση ενδοσυνεδριακά του πυθμένα κράτησε ως  τις 16:54, με κατώτερο μέρας τις 879,15 μονάδες. Αλλά το εύρος διακύμανσης μεγάλωσε, καθώς αυξήθηκαν οι εντολές πώλησης με σχεδόν κατακόρυφη πτωτική κίνηση από τις 15:55 ως τις 17:00 όταν οι δείκτες στη Νέα Υόρκη βούλιαξαν -1% και πάνω με το καλημέρα.

Τη σύνοδο σφράγισε σημαντικά ψηλότερο, έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας, συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 97,972 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 23,687 εκατ. για τις ΟΤΕ ΑΛΦΑ και ΤΕΝΕΡΓ. Η δε εμφάνιση απωλειών σε όλα τα  Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση επίπεδης σχεδόν δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 1,072% από 1,061% την προηγούμενη με ανώτερο σήμερα ως το 1,116%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 61,507 από  62,663 δις ευρώ με κλάδεμα 1,15 δις σε μια μέρα.   

Επηρέασαν αρνητικά τελικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-3,06%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ (-3,41%)  με όγκο 11,031 από 4,110 εκατ. τεμάχια την προηγούμενη, οδηγήθηκε σε  κλείσιμο στα 1,26 ευρώ  έχοντας ανώτερο τα 1,297 και κατώτερο τα 1,250 με προηγούμενο κλείσιμο στα 1,3045  ευρώ.

ΕΤΕ (-4,42%)  με όγκο 2,112 από 1,603 εκατ. τεμάχια την προηγούμενη συνεδρίαση οδηγήθηκε σε κλείσιμο στα 2,399 ευρώ έχοντας ανώτερο τα 2,512 και κατώτερο τα 2,38 με προηγούμενο κλείσιμο στα 2,510 ευρώ.

ΕΥΡΩΒ (-2,09%)  με όγκο 12,478 από 9,009 εκατ. τεμάχια οδηγήθηκε σε κλείσιμο στα 0,77 ευρώ έχοντας ανώτερο τα 0,793 και κατώτερο τα 0,765 με προηγούμενο κλείσιμο στα 0,7864 ευρώ.

ΠΕΙΡ (-2,48%)  με όγκο 2,624 από 3,689 εκατ. τεμάχια οδηγήθηκε σε κλείσιμο στα 1,570 ευρώ έχοντας ανώτερο τα 1,598 και κατώτερο τα 1,564 με προηγούμενο κλείσιμο στα 1,610 ευρώ.

Η εικόνα στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν διαφέρει, καθώς ο FTSEM εμφάνισε μεταβολή -2,84% . Στην Μεσαία Κεφαλαιοποίηση κέρδη είχαν ΙΝΤΕΡΚΟ +1,43% και ΕΥΠΙΚ +0,40%. Τις μεγαλύτερες απώλειες ΚΟΥΕΣ -5,02% ΙΝΚΑΤ -4,96% ΑΒΑΞ -4,56% ΙΝΤΚΑ -4,48% ΙΚΤΙΝ -4,13%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (2 από 6) έναντι των καθοδικών (21 από 18) και τις  ΟΠΑΠ ΟΛΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -2,18% οδηγήθηκε στις 881,04 από 900,65 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2134,27 από 2180,59 μονάδες με μεταβολή -2,12%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος ανήλθε στα 97,972 από 60,792 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 23,687 από 4,993 εκατ. ευρώ. Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 35,568 από 23,573 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 17 από 54, των καθοδικών 96 από 53 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 18 από 18 την προηγούμενη.  

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η μετακύληση θέσεων πήρε φωτιά με την “εισαγόμενη” πτώση

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό  πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 15 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 46,32 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο, οι 2171,28  μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:32.Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 16:54  και ήταν οι 2129,26. Το κλείσιμο στις 2134,27 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -2,12% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 31,335 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Μάιου εμφανίστηκε υψηλό ενδιαφέρον με 2409 συμβόλαια την προηγούμενη με ανώτερο τις 2179,00 μονάδες και χαμηλό στις 2123,25 με τελευταία τιμή στις 2125,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2125,00 και οι ανοικτές θέσεις έπεσαν σε 4608 από 6272 συμβόλαια. Επίσης διακινήθηκαν 1789 ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου με ανώτερο τις 2170,50 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 2123,25 με τελευταίες πράξεις στις 2126,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2126,00 με 2387 από 1073 τα ανοικτά συμβόλαια. Διακινήθηκαν επίσης 77 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με τιμή κλεισίματος στις 2109,50 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια που σχηματίστηκαν ήταν 117 από 71. 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ανέβηκε ετεροβαρώς. Στα calls του 25άρη της σειράς Μαΐου εμφανίστηκε όγκος 20 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς άλλαξαν χέρια 15 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2150 ως τις  2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου διακινήθηκαν 9 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς εμφανίστηκε όγκος 147 συμβολαίων από 20 για τιμή εξάσκησης τις 2100 και τις 2150 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές διατηρήθηκαν στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΠΕΙΡ που ήταν 26267 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου, της ΑΛΦΑ με 35907, της ΕΥΡΩΒ με 4819 για την τρέχουσα σειρά, της ΕΤΕ με 8955, της ΜΥΤΙΛ ήταν 437 ΣΜΕ για την σειρά Ιουνίου και της ΔΕΗ ήταν 909 από 850. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo απλώθηκε και αφορούσε στα 67.000 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, στα 1500 για ΜΥΤΙΛ, και από 100 συμβόλαια για ΑΤΤ και ΑΡΑΙΓ.

Οι τοποθετήσεις των αναλυτών προς τους πελάτες αλλά και τα σχόλια μετά τη συνεδρίαση υπογραμμίζουν την ύπαρξη εκτιμήσεων για πτωτική κίνηση πριν την συνέχεια της ανόδου από τον Φεβρουάριο και μετά.

Η Merit Sec. ως συνήθως καταπιάστηκε με τα εταιρικά αποτελέσματα: “Ο ΓΔ δείχνει ότι χρειάζεται ένα νέο θετικό καταλύτη για να υπερβεί την ισχυρή αντίσταση των 920 μονάδων.

Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων της Fourlis, με τριψήφια αύξηση του EBITDA, περιορισμό των καθαρών ζημιών, αλλά και αύξηση του καθαρού δανεισμού. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €75,6 εκατ. (-10,5%), κυρίως λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών του ΙΚΕΑ κατά 15,4%, ενώ ο κύκλος εργασιών της Intersport υποχώρησε κατά 2%. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 142,2%, στα €23,8 εκατ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €2,5 εκατ. (+525%) λόγω της αύξησης των λειτουργικών κερδών του ΙΚΕΑ (+50%), ενώ τα λειτουργικά κέρδη του Intersport γύρισαν οριακά θετικά. Οι καθαρές ζημίες διαμορφώθηκαν στα €2,7 εκατ. (-47%), από ζημίες €5,1 εκατ. πέρυσι. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €5,4 εκατ. σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε στα €110,8 εκατ.

Ισχυρή η εικόνα των αποτελεσμάτων για την ΕΛΧΑ, με τριψήφια αύξηση του EBITDA, μεγάλη αύξηση των καθαρών κερδών και των περιθωρίων κέρδους. Τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν και από λογιστικά κέρδη Μετάλλου ύψους €26,3 εκατ., έναντι ζημίας €11,8 εκατ. πέρυσι. Λόγω της υψηλής ζήτησης, η οποία οδήγησε σε υψηλότερες τιμές των Μετάλλων στο LME, με τη μέση τιμή του Χαλκού να διαμορφώνεται σε €7.062/τόνο (+38,2%) και τη μέση τιμή του Αλουμινίου σε €1.741/τόνο (+13,6%). Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €647,3 εκατ. (+22,1%), λόγω της αύξησης των πωλήσεων Αλουμινίου κατά 10,7% και των πωλήσεων Χαλκού κατά 33,3%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν στα €67,1 εκατ. (+234,3%), λόγω της αύξησης των λειτουργικών κερδών του Αλουμινίου (+78%) και του Χαλκού (+1771%). Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €34,8 εκατ., από €0,9 εκατ. πέρυσι. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €64,2 εκατ., σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε στα €687,3 εκατ.”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Πτωτικά κινήθηκε καθ’ όλη την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης, συμπαρασυρόμενος από την τάση των Διεθνών Αγορών. Η διορθωτική κίνηση ήταν απόρροια των στοιχείων πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των Αναλυτών. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Απρίλιο για το Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 1,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ετήσια βάση.

Αν και η αρχική εικόνα ήταν διαχειρίσιμη, η Ελληνική Αγορά δεν κατάφερε να κρατήσει τα προσχήματα, εμφανίζοντας όλο και μεγαλύτερες πιέσεις κατά μήκος του ταμπλώ. Το έως τώρα ζητούμενο, δηλαδή η ανοδική διάσπαση των 920 μονάδων δεν φαίνεται να πραγματοποιείται σε αυτή την φάση. Με την υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου, η κρούση με την κύρια αντίσταση των 950 μονάδων είναι αναπόφευκτη. Πιθανότερο σενάριο αποτελεί η επιβεβαίωση της στήριξης των 880 μονάδων, όπου και κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς, με δεύτερη και κρισιμότερη στήριξη, αυτή των 870 μονάδων με την συμβολή του ΕΚΜΟ των 55 ημερών και του προηγούμενου χαμηλού της Αγοράς.

Ελάχιστα χειρότερη η τεχνική εικόνα του δείκτη Τραπεζών, με την απώλεια των 585 μονάδων να “χαλάει” την βραχυπρόθεσμη ανοδικότητά του. Πλέον η ζώνη των 560 – 555 μονάδων αποτελεί και την σημαντικότερη στήριξη του κλαδικού δείκτη, καθώς εκεί κρίνεται η μεσοπρόθεσμη τάση του, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα καταγραφεί χαμηλότερο χαμηλό από αυτό της 20ης Απριλίου. Για την επαναφορά σε ανοδική τροχιά και την προσέγγιση του στόχου των 650 μονάδων, αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η υπέρβαση των 590 μονάδων, βάζοντας και πάλι τον ΔΤΡ σε ανοδική τροχιά.

Όπως όλα δείχνουν, οι πληθωριστικές τάσεις θα απασχολήσουν τις Αγορές και το επόμενο διάστημα, με τους αναπτυξιακούς τίτλους να πλήττονται περισσότερο. Αν και η ‘υπερθέρμανση’ των Οικονομιών ήταν κάτι αναπόφευκτο, με τα μέτρα που έλαβαν οι Κυβερνήσεις, οι Αγορές δύναται να εκμεταλλεύονται τις όποιες αφορμές, εξυπηρετώντας τους στόχους που επιθυμούν. Μένει να δούμε πότε θα ‘ξεθωριάσει’ η συγκεκριμένη αφορμή και πως θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτή την εξέλιξη.

 

 

 





Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *