Επιστήμονες της NASA κρατούν στα χέρια τους τον κύλινδρο που μέσα σε αυτόν είναι σφραγισμένο εδώ και 50 χρόνια δείγμα εδάφους της Σελήνης. 

Οι επιστήμονες της NASA άνοιξαν ένα κύλινδρο το περιεχόμενο του οποίου ήταν σφραγισμένο μέσα σε αυτό εδώ και 50 έτη. Μέσα στον κύλινδρο βρίσκεται δείγμα εδάφους της επιφάνεια της Σελήνης το οποίο συνέλεξαν οι αστροναύτες της αποστολής Apollo 17 το 1972. Το δείγμα με την κωδική ονομασία ANGSA 73001 βρίσκεται στο Επιστημονικό Τμήμα Έρευνας Αστρουλικών (ARES) στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον.

INTERNATIONAL ASTRONAUTICAL FEDERATION

Οι επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη επέστρεφαν στη Γη έχοντας πάρει μαζί τους πολλά δείγματα εδάφους και πετρωμάτων του φυσικού μας δορυφόρου. Οι επιτελείς της NASA αποφάσισαν κάποια από αυτά τα δείγματα να παραμείνουν σφραγισμένα και να τοποθετηθούν σε ελεγχόμενο ατμοσφαιρικά περιβάλλον. Η σκέψη τους ήταν τα δείγματα αυτά να μελετηθούν αρκετά χρόνια αργότερα ώστε να έχουν αναπτυχθεί νέες προηγμένες τεχνολογίες που θα τα ανέλυαν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από αυτή με τα τεχνικά μέσα των αρχών της δεκαετίας του 1970.

 «Η κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας της Σελήνης θα βοηθήσει ώστε να κατανοήσουν οι οργανωτές των επερχόμενων επανδρωμένων αποστολών το έδαφος το οποίο θα πατήσουν οι αστροναύτες» αναφέρει ο Τόμας Ζουρμπούκεν, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της NASA.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει εκπονήσει το πρόγραμμα Artemis που αποτελεί το διάδοχο του προγράμματος Apollo στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη μαζί με πέντε ακόμη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα πραγματοποιηθούν ορισμένες επανδρωμένες και μη αποστολές που θα προετοιμάσουν μια επανδρωμένη αποστολή η οποία πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι θα καθυστερήσει να πραγματοποιηθεί κατά τουλάχιστον δύο έτη από τον αρχικό προγραμματισμό και πάει για το 2025.

Σε αυτή την αποστολή στα μέλη του πληρώματος θα υπάρχει τουλάχιστον μια γυναίκα η οποία θα είναι και η πρώτη που θα βγει από τη σεληνάκατο για να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα πατήσει το πόδι της στην επιφάνεια της Σελήνης. Αν όλα πάνε καλά θα πραγματοποιηθούν αρκετές επανδρωμένες αποστολές και απώτερος στόχος είναι η δημιουργία βάσεων στην Σελήνη. Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή θα προσεληνωθεί σε κάποιο σημείο του Νότιου Πόλου της Σελήνης και ανάμεσα στα άλλα οι αστροναύτες θα συλλέξουν δείγματα του εδάφους από εκεί που θα όταν επιστρέψουν στη Γη θα είναι και τα πρώτα από αυτή την περιοχή της Σελήνης που θα φτάσουν στη Γη για μελέτη.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *