Τα τελευταία χρόνια σειρά μελετών και ευρημάτων έχουν αποκαλύψει στοιχεία τόσο για το πιο μακρινό όσο και το πιο κοντινό γεωλογικό παρελθόν της Γης. Σε αυτές τις μελέτες έχουν αποκαλυφθεί νέα στοιχεία για γνωστές αρχαίες ηπείρους και υπερηπείρους που υπήρχαν πριν από δισεκατομμύρια, εκατοντάδες ή δεκάδες εκατ. έτη στην επιφάνεια του πλανήτη μας. Η σημερινή μορφή και θέση των ηπείρων είναι αποτέλεσμα των συνεχών συνενώσεων και διαχωρισμών αυτών των εκτάσεων γης.

Έχουν επίσης εντοπιστεί τα ίχνη άγνωστων μέχρι σήμερα ηπείρων η ύπαρξη των οποίων συμπληρώνει το γεωλογικό παζλ του πλανήτη μας. Για πρώτη φορά κάνει την εμφάνιση της μια ολοκληρωμένη μελέτη για το γεωλογικό μέλλον της Γης. Ο γεωλόγος Ζοάο Ντουάρτε του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας τα τελευταία χρόνια μαζί με τους συνεργάτες του προσπαθεί να μελετήσει τα γεωλογικά φαινόμενα που συμβαίνουν σήμερα στον πλανήτη και σε συνδυασμό με διάφορα σημαντικά γεωλογικά συμβάντα των τελευταίων αιώνων (π.χ. πολύ μεγάλους σεισμούς) να δημιουργήσουν το μελλοντικό χάρτη του πλανήτη.

Η μέχρι τώρα μελέτη έχει οδηγήσει στη δημιουργία τεσσάρων πιθανών γεωλογικών σεναρίων που μπορεί να συμβούν μετά από 200-250 εκατ. έτη. Οι επιστήμονες ονομάζουν καταβύθιση της διαδικασία όπου  ωκεάνιες πλάκες υποβυθίζονται στο γήινο μανδύα προκαλώντας μεγάλης έντασης και έκτασης γεωλογικά φαινόμενα.

Στο πρώτο σενάριο οι ερευνητές αναφέρουν ότι είναι πιθανό να δημιουργηθεί μια ζώνη καταβύθισης που θα ξεκινά από τη Μεσόγειο, θα συνεχίζει στη δυτική Αφρική και θα φτάνει πιθανώς μέχρι τις ακτές της Ιρλανδίας και της Βρετανίας. Η διεργασία αυτή θα προκαλέσει την εμφάνιση νέων οροσειρών και ηφαιστείων σε αυτές τις περιοχές καθώς επίσης και την εκδήλωση μεγάλων σεισμών. Αυτό σύμφωνα με το σενάριο θα προκαλέσει την έναρξη μιας διαδικασίας προσέγγισης όλων των ηπείρων της Γης εξαφανίζοντας τον Ατλαντικό Ωκεανό. Θα δημιουργηθεί έτσι με νέα υπερήπειρος την οποία οι ερευνητές ονόμασαν «Aurica» που είναι η σύνθεση των ονομάτων της Αυστραλίας και Αμερικής αφού οι δύο αυτές ήπειροι θα βρίσκονται στο κέντρο της νέας υπερηπείρου.

DAVIES ET AL

H υπερήπειρος Aurica

Το επόμενο σενάριο παρουσιάζει τι θα συμβεί αν οι γεωλογικές διεργασίες στον πλανήτη δεν εξαφανίσουν τον Ατλαντικό όπως την πρώτη περίπτωση αλλά τον Ειρηνικό Ωκεανό. Θα δημιουργηθεί τότε η υπερήπειρος Novopangea η οποία επίσης θα έχει ενωμένες όλες τις ηπείρους οι οποίες όμως θα βρίσκονται σε διαφορετική θέση από αυτή που θα βρίσκονται στην Aurica. H Ευρασία με την Ινδία και την Κίνα που θα έχουν ενωθεί θα βρίσκονται στο κέντρο της Novopangea.

DAVIES ET AL

Η υπερήπειρος Novopangea

Το τρίτο σενάριο μιλά για την Amasia όπου η αμερικανική, η ευρωπαϊκή, η αφρικανική και η ασιατική ήπειροι συνενώνονται με την Αυστραλία να μετακομίζει στο ανατολικό άκρο της υπερηπείρου. Αυτή η υπερήπειρος θα μετακινηθεί βόρεια και οι βορειότερες περιοχές της θα ακουμπήσουν τον βόρειο πόλο ενώ η Ανταρκτική θα μετακινηθεί στο ακριβώς αντίθετο σημείο του πλανήτη και τις δύο περιοχές στεριάς της Γης θα χωρίζει ένας τεράστιος ωκεανός.

Στο τέταρτο σενάριο σχηματίζεται η Pangaea Ultima, μια υπερήπειρος στο κέντρο του πλανήτη με τις ηπείρους να έχουν συνενωθεί σε ένα κυκλικό σχηματισμό και γύρω τους να υπάρχει μόνο θάλασσα.

DAVIES ET AL

H υπερήπειρος Pangaea Ultima

Άραγε θα υπάρχουν τότε άνθρωποι πάνω στη Γη και αν ναι πώς θα βιώσουν όλες αυτές τις τρομερές γεωλογικές μεταβολές; Είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει ίσως να απαντήσουν κάποια στιγμή οι επιστήμονες.

 

 

 

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *