Πρόστιμο 1,5 εκατ. δολαρίων επιβλήθηκε σε εταιρεία που έβαζε εφήβους να καθαρίζουν σφαγεία στις ΗΠΑ. Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας προειδοποίησε ότι αυξάνεται ο αριθμός παιδιών που εργάζονται.

«Τα παιδιά αυτά εργάζονταν με επικίνδυνα χημικά προϊόντα και καθάριζαν εργαλεία κοπής κρέατος, όπως πριόνια στήθους και θραύστες κρανίων» ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η εταιρεία Packers Sanitation Services (PSSI), που εδρεύει στο Ουισκόνσιν, κατέβαλε πρόστιμο 1,5 εκατ. δολαρίων. Είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες καθαρισμού και υγιεινής στον αγροδιατροφικό τομέα. Μεταξύ των πελατών της ήταν οι κολοσσοί JBS, Cargill και Tyson Foods.

Η εταιρεία απασχολούσε τουλάχιστον 102 ανήλικους (από 13 έως 17 ετών) σε επικίνδυνες εργασίες. Τα παιδιά εργάζονταν και τη νύχτα σε 13 εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος σε οκτώ Πολιτείες και τουλάχιστον τρία από αυτά τραυματίστηκαν. Και όταν ελεγκτές πήγαν στις εγκαταστάσεις της PSSI για να ερευνήσουν το θέμα «οι ενήλικοι, εκείνοι που προσέλαβαν και επέβλεπαν τα παιδιά, επιχείρησαν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειές μας», είπε ο Μάικλ Λατζέρι, ο υπεύθυνος του υπουργείου Εργασίας για την περιοχή του Σικάγο.

Η περίπτωση αυτή «δεν είναι μοναδική» αφού «βλέπουμε πολλά παιδιά να εργάζονται εκτός του νόμιμου πλαισίου», είπε η Τζέσικα Λούμαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Παρατηρήσαμε αύξηση των παραβάσεων κατά περίπου 50% από το 2018», εξήγησε.

Πολλές Πολιτείες θέλουν να χαλαρώσει η νομοθεσία που διέπει την παιδική εργασία για να βοηθήσουν τις εταιρείες οι οποίες αντιμετωπίζουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού. «Οι νόμοι που υιοθετεί η κάθε Πολιτεία δεν υπερισχύουν της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, ούτε την αντικαθιστούν», σχολίασε η Λούμαν, τονίζοντας ότι οι εργοδότες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους που προστατεύουν τα παιδιά και τους εργαζόμενούς τους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFPSource link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *