Σε πολιτική δίνη βρίσκεται το Περού. Η πρόεδρος της χώρας Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία έχει δηλώσει ότι ηγείται μιας μεταβατικής κυβέρνησης, προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόταση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Την Παρασκευή, το Κογκρέσο απέρριψε το νομοσχέδιο με το οποίο θα προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο του 2023, αντί για τον Απρίλιο του 2026, εν μέσω της πολιτικής κρίσης και των ταραχών. Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν από το νομοθετικό σώμα να επανεξετάσει την πρόταση.

«Απαιτώ να επανεξεταστεί η ψηφοφορία για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών», τόνισε η Μπολουάρτε, επικρίνοντας τα μέλη του Κογκρέσου που απείχαν από την προηγούμενη ψηφοφορία.

Η Μπολουάρτε, πρώην αντιπρόεδρος του Περού, διαδέχτηκε τον Πέδρο Καστίγιο μετά την καθαίρεση και τη σύλληψή του.

Έκτοτε έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Άλλοι πέντε έχουν πεθάνει από έμμεσες συνέπειες των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τις αρχές.

Η Μπολουάρτε σήμερα απάντησε επίσης στους διαδηλωτές που της ζητούν να παραιτηθεί, λέγοντας ότι «αυτό δεν λύνει το πρόβλημα» και ότι έπραξε το καθήκον της στέλνοντας το νομοσχέδιο στο Κογκρέσο.

Οι διαδηλώσεις μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου Καστίγιο, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για στάση και συνωμοσία, έχουν ακρωτηριάσει το σύστημα μεταφορών του Περού, κλείνοντας αεροδρόμια και αποκλείοντας αυτοκινητόδρομους.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση Μπολουάρτε κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 30 ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις επεισοδιακές διαδηλώσεις υποστηρικτών του Καστίγιο, παραχωρώντας στην αστυνομία ειδικές εξουσίες και περιορίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.

«Θέλουμε το άμεσο κλείσιμο του Κογκρέσου· θέλουμε την παραίτηση της Ντίνα Μπολουάρτε», δήλωσε στο Reuters ο Ρενέ Μεντόζα, ένας διαδηλωτής στα σύνορα με τη Βολιβία. «Σήμερα ο περουβιανός λαός θρηνεί… Ολόκληρο το Περού αγωνίζεται».

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕSource link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *