Στη φωτογραφία εικονίζεται το δεύτερο πέτρωμα που τρύπησε το ρόβερ για να συλλέξει δείγμα του πυρήνα του.

Tα τελευταία 24ωρα ο ρομποτικός εξερευνητής της αποστολής Perseverance της NASA στον Άρη κατάφερε να συλλέξει δύο δείγματα πετρωμάτων από την περιοχή την οποία εξερευνά. Τα δείγματα αυτά καθώς και άλλα που θα συλλέξει το προσεχές διάστημα θα επιστρέψουν στη Γη με επόμενες αποστολές για να μελετηθούν ενδελεχώς.

Όμως οι πρώτες παρατηρήσεις και μελέτες των δειγμάτων επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι ο κρατήρας Jezero στον οποίο βρίσκεται το ρόβερ όχι μόνο ήταν κάποτε μια μεγάλη λίμνη αλλά το νερό βρισκόταν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ίσως και εκατ. έτη γεγονός που όπως είναι ευνόητο αυξάνει τις πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA τα πρώτα πετρώματα από όπου ελήφθησαν τα δείγματα, είναι βασαλτικά στη σύνθεση τους και αποτελούν πιθανώς προϊόν ροών ηφαιστειακής λάβας του παρελθόντος. Η παρουσία αλάτων στα πετρώματα μαρτυρά ότι κάποτε ήταν εκτεθειμένα σε νερό. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η λίμνη είχε διάρκεια ζωής από μερικές δεκάδες χιλιάδες έτη ως μερικά εκατ. έτη χρονικό διάστημα ικανό να αναπτυχθούν κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

 «Φαίνεται πως τα πρώτα μας πέτρινα δείγματα αποκαλύπτουν ένα δυνητικά φιλόξενο για ζωή βιώσιμο περιβάλλον. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση ότι το νερό υπήρχε εκεί για τόσο μεγάλο διάστημα» αναφέρει ο επιστήμονας Κεν Φάρλεϊ του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA. Τα δύο δείγματα με τις γαλλικές ονομασίες «Montdenier» και «Montagnac» έχουν πλέον σφραγιστεί και αποθηκευτεί μέσα σε κυλίνδρους από τιτάνιο στο κάτω μέρος του ρόβερ. Αφού προστεθούν και δεκάδες άλλα δείγματα στο μέλλον, θα επιχειρηθεί η αποστολή τους στη Γη, πιθανώς το 2031. Η εξερεύνηση του κρατήρα Jezero θα συνεχιστεί για περίπου δύο χρόνια.

Naftemproriki.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *