Θα χρειαστούν πολύ πάνω από «δύο τρίμηνα» προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, δήλωσε η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στο συνέδριο Global Boardroom των Financial Times την Παρασκευή, η Λαγκάρντ ρωτήθηκε για τα επιτόκια, επαναλαμβάνοντας κάτι που έχει πει η ίδια πολλές φορές, όπως και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ: εάν τα επιτόκια διατηρηθούν στα σημερινά τους επίπεδα για «αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα», ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει στον μεσοπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δούμε μια αλλαγή στα επόμενα δύο τρίμηνα», διευκρίνησε, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια μετά από δέκα διαδοχικές αυξήσεις, σε ένα επιθετικό κύκλο σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής που επέβαλε η άνοδος του πληθωρισμού. Έχοντας εκτοξεύσει το κόστος δανεισμού, αποφάσισε να κάνει μία «παύση» στις αυξήσεις επιτοκίων καθώς επιβαρύνθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης.

Το μήνυμα που στέλνουν έκτοτε τα μέλη της ΕΚΤ είναι ότι δεν θα αυξηθούν ξανά τα επιτόκια, αλλά δεν αποκλείεται νέα αύξηση, ειδικά εάν υπάρξει ένα «σοκ» ή κάποια «έκπληξη». Θα παραμείνουν όμως σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να λειτουργούν περιοριστικά στην άνοδο των τιμών.Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *