Σημαντικές τροπολογίες, που διευκολύνουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά που κατοχυρώνουν και τον ρόλο των servicers, ώστε να «τρέξει» η διαδικασία στους χρόνους που πρέπει, κατατέθηκαν χθες στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τους servicers.

Στις διαδικασίες  του εξωδικαστικού προστίθενται πρακτικές στην πιο απλή τους έκδοση που αφορούν τις διμερείς συζητήσεις.

Προκαταβολή

Για τις περιπτώσεις λοιπόν οφειλετών στους οποίους έχει κοινοποιηθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού και δεν ανήκουν στους ευάλωτους οφειλέτες, η αντιπρόταση των χρηματοδοτικών φορέων μπορεί να περιέχει προκαταβολή 10% επί του κεφαλαίου προκειμένου να σταματήσει ο πλειστηριασμός και
ο οφειλέτης να μπορεί να κάνει χρήση του υπολογιστικού εργαλείου ρύθμισης των οφειλών του εξωδικαστικά.

Πρόκειται για μια πρακτική που οι servicers χρησιμοποιούσαν στις διμερείς διαπραγματεύσεις με τους δανειολήπτες προκειμένου να σταματήσουν
επικείμενο πλειστηριασμό, μόνο που στις διμερείς διαπραγματεύσεις το ζητούμενο ποσοστό ήταν πολύ υψηλότερο και ανερχόταν στο 30% του κεφαλαίου.

Οι νέες τροπολογίες κλείνουν και το τελευταίο παράθυρο απαγόρευσης στις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων προκειμένου αυτές να διενεργήσουν πλειστηριασμούς στους δανειολήπτες, απαντώντας στις σχετικά πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου που ήταν αντιφατικές και κάποιες υιοθετούσαν την απαγόρευση.

Πλειστηριασμοί

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 «Εξαιρετική νομιμοποίηση διαχειριστών πιστώσεων», σε περίπτωση ανάθεσης της διαχείρισης των απαιτήσεων από συμβάσεις δανείων και πιστώσεων σε διαχειριστές πιστώσεων, αυτοί νομιμοποιούνται ως μη δικαιούχοι διάδικοι να ασκούν κάθε ένδικο βοήθημα και να προβαίνουν σε κάθε άλλη δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, καθώς και να κινούν, να παρίστανται ή να συμμετέχουν σε προπτωχευτικές διαδικασίες εξυγίανσης, αφερεγγυότητας και διευθέτησης οφειλών.

Αντιπροτάσεις τραπεζών

Οι τροπολογίες ενισχύουν τις δυνατότητες των τραπεζών για αντιπροτάσεις. Σε περίπτωση που κατά τη διακριτική ευχέρεια των χρηματοδοτικών φορέων δεν γίνει χρήση του υπολογιστικού εργαλείου του εξωδικαστικού, αυτοί δύνανται για να κάνουν πρόταση αναδιάρθρωσης του οφειλέτη να συναξιολογήσουν την ικανότητα συνεισφοράς στην αποπληρωμή των συνοφειλετών του στους χρηματοδοτικούς φορείς, όπως και την αξία ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων τους.Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *