Μια εταιρεία 3D εκτύπωσης στην Ιταλία σχεδίασε και εκτύπωσε 100 βαλβίδες για αναπνευστήρες μέσα σε διάστημα 24 ωρών, για ένα νοσοκομείο το οποίο είχε ξεμείνει.

Οι βαλβίδες αυτές συνδέουν τους ασθενείς στην εντατική με αναπνευστικά μηχανήματα. Όπως αναφέρει το BBC, το νοσοκομείο, στη Μπρέτσια, είχε 250 αρρώστους με κορωνοϊό στην εντατική και οι βαλβίδες έχουν σχεδιαστεί για μέγιστη χρήση οκτώ ωρών κάθε φορά.

Η 3D-printed έκδοση κοστίζει λιγότερο από ένα ευρώ το κάθε κομμάτι, και ο σχεδιασμός του πρωτοτύπου χρειάστηκε μόλις τρεις ώρες. Το νοσοκομείο ήρθε σε επαφή με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Isinnova, Κριστιάν Φρακάσι, χάρη στη δημοσιογράφο Νούντσια Βαλίνι, η οποία ανακάλυψε πως ο κανονικός προμηθευτής δεν ήταν σε θέση να παρέχει γρήγορα νέες βαλβίδες.

Ο Φρακάσι και ο μηχανολόγος μηχανικός Αλεσάντρο Ρομεόλι έσπευσαν να εξετάσουν τη βαλβίδα, και τρεις ώρες αργότερα είχαν ένα πρωτότυπο. «Το δοκίμασαν σε έναν ασιεθνή και μας είπαν ότι δούλεψε καλά, οπότε πήγαμε πίσω στο γραφείο και αρχίσαμε να εκτυπώνουμε νέες βαλβίδες» είπε στο BBC News ο Ρομεόλι.

Οι δύο τους στη συνέχεια συνεργάστηκαν με τη Lonati, άλλη μια τοπική εταιρεία με 3D εκτυπωτές, προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση, αφού η Isinnova έχει έξι εκτυπωτές και η κάθε συσκευή χρειάζεται μια ώρα για να εκτυπωθεί. Εργάζονται δωρεάν, μα δεν σκοπεύουν να δημοσιοποιήσουν το σχέδιο. «Η βαλβίδα έχει πολύ μικρές τρύπες και σωλήνες, κάτω των 0,8 μέτρων- δεν είναι εύκολο να εκτυπώσεις τα κομμάτια» είπε ο Φρακάσι. «Επίσης πρέπει να προσέχεις να μην μολύνεις το προϊόν- στην πραγματικότητα θα έπρεπε να παράγεται κλινικά».

Δεύτερο νοσοκομείο έχει έρθει σε επαφή μαζί τους, ζητώντας επιπλέον βαλβίδες. «Δεν έχουμε κοιμηθεί εδώ και δύο ημέρες» πρόσθεσε. «Προσπαθούμε να σώσουμε ζωές».

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.