Τεχνητό κρέας δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο διάστημα, στο πλαίσιο ενός πειράματος της ισραηλινής Aleph Farms στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Όπως αναφέρει το Space.com, η εταιρεία επικεντρώνεται στην καλλιέργεια «βοδινής μπριζόλας» ή ακόμα και ολόκληρων κομματιών τεχνητού (αλλά κατά τα άλλα πραγματικού) κρέατος από κύτταρα- στη συγκεκριμένη περίπτωση βοδινά κύτταρα- σε εργαστήριο, αξιοποιώντας παράλληλα τεχνολογία 3D εκτύπωσης.

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το πείραμα περιελάμβανε την καλλιέργεια ενός κομματιού κρέατος εξομοιώνοντας τη φυσική διαδικασία ανάπτυξης/ αναγέννησης μυϊκού ιστού στα βοοειδή. Η Aleph Farms συνεργάστηκε με τη ρωσική 3D Bioprinting Solutions και δύο αμερικανικές εταιρείες τροφίμων για τη δοκιμή της μεθόδου στο διάστημα. Η ανακοίνωση της επιτυχίας του πειράματος έγινε τη Δευτέρα.

Στις 26 Σεπτεμβρίου η ομάδα πέτυχε «proof of concept» όταν οι αστροναύτες που πραγματοποίησαν το πείραμα ήταν σε θέση να παράγουν ένα μικρό κομμάτι μυϊκού ιστού αγελάδας στον διαστημικό σταθμό. Το πείραμα έλαβε χώρα σε έναν 3D βιοεκτυπωτή της 3D Bioprinting Solutions. Η βιοεκτύπωση (bioprinting) είναι μια διαδικασία κατά την οποία βιολογικά υλικά (όπως κύτταρα από ζώα) συνδυάζονται με παράγοντες ανάπτυξης και μια «βιομελάνη», προκειμένου να εκτυπωθούν σε στρώματα. Σε αυτή την περίπτωση, το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν μια δομή – κομμάτι μυϊκού ιστού.

«Ο 3D βιοεκτυπωτής διαθέτει μια μαγνητική δύναμη η οποία συγκέντρωσε τα κύτταρα σε έναν μικρής κλίμακας ιστό, που είναι αυτό από το οποίο αποτελείται το κρέας» ανέφερε στο Space.com ο Γιοάβ Ράισλερ, external relations manager της Aleph Farms.

Αν και η 3D βιοεκτύπωση έχει δοκιμαστεί και χρησιμοποιηθεί στη Γη για διάφορα πράγματα, λειτουργεί διαφορετικά στο διάστημα. «Η ωρίμανση των βιοεκτυπωμένων οργάνων και ιστών σε μηδενική βαρύτητα προχωρά πολύ πιο γρήγορα από ό,τι σε συνθήκες γήινης βαρύτητας. Ο ιστός εκτυπώνεται από όλες τις πλευρές ταυτόχρονα, σαν να φτιάχνεις μια χιονόμπαλα, ενώ οι περισσότεροι άλλοι βιοεκτυπωτές τον δημιουργούν στρώμα με στρώμα.

Στη Γη τα κύτταρα πέφτουν πάντα προς τα κάτω. Σε μηδενική βαρύτητα κρέμονται στο διάστημα και αλληλεπιδρούν μόνο μεταξύ τους. Η εκτύπωση στρώμα- στρώμα με βαρύτητα απαιτεί μια δομή υποστήριξης. Η εκτύπωση στη μηδενική βαρύτητα επιτρέπει τη δημιουργία του ιστού μόνο με κυτταρικό υλικό, χωρίς ενδιάμεση υποστήριξη» πρόσθεσε ο Ράισλερ.

«Στο διάστημα δεν χρειαζόμαστε 10.000 ή 15.000 λίτρα νερού για να παράγουμε ένα κιλό βοδινού» αναφέρει, σε σχετική ανακοίνωση, ο Ντιντιέ Τουμπιά, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η λογική πίσω από τις προσπάθειες για δημιουργία κρέατος «άνευ σφαγής» στο διάστημα, σύμφωνα με την εταιρεία, έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή, καθώς θεωρείται πως η κτηνοτροφία συμβάλλει στο όλο πρόβλημα. «Ο πλανήτης μας φλέγεται και δεν έχουμε άλλον σήμερα.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε πως θα παραμείνει ο ίδιος γαλάζιος πλανήτης που γνωρίζουμε και για τις επόμενες γενιές» σημείωσε ο Ράισλερ- προσθέτοντας πως η εταιρεία σκοπεύει, βασιζόμενη στην επιτυχία του πειράματος, να είναι σε θέση μέσα σε μερικά χρόνια να παράγει μοσχαρίσιες μπριζόλες σε «βιο-φάρμες» στη Γη, όπου το κρέας θα καλλιεργείται.





Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *