Ερευνητές του Πανεπιστημίου Edith Cowan στην Αυστραλία αποφάσισαν να μελετήσουν την πιθανή σχέση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με τα επίπεδα του στρες. Οι ερευνητές εξέτασαν σχετικά δεδομένα από 8,600 άτομα ηλικίας 25-91 ετών. Διαπίστωσαν πώς εκείνοι που καταναλώνουν τουλάχιστον 470 γρμ. φρούτων και λαχανικών ημερησίως είχαν 10% λιγότερο στρες από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα από 230 γρμ. Οι ενήλικες καταναλώνουν ημερησίως κατά μέσο όρο 80 γρμ. φρούτων και λαχανικών άρα για να υπάρξει ωφεληθεί κάποιος σε σχέση με το στρες θα πρέπει να αυξήσει αρκετά την κατανάλωση αυτών των τροφών.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη κάποια στοιχεία για τον μηχανισμό που συνδέει τα φρούτα και τα λαχανικά με το στρες. Μια εκτίμηση που κάνουν είναι ότι μπορεί παίζει ρόλο το γεγονός ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών οδηγεί στην πρόσληψη από τον οργανισμό αυξημένων ποσοτήτων σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

«Διαπιστώσαμε ότι όσοι καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες φρούτων και λαχανικών έχουν λιγότερο στρες από εκείνους που τρώνε λιγότερες ποσότητες γεγονός που υποδεικνύει ότι η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην πνευματική υγεία. Το χρόνιο μη ελέγξιμο στρες μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, κατάθλιψη και άγχος. Τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, φλαβονοειδή και καροτενοειδή που μειώνουν τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες βελτιώνοντας την πνευματική υγεία» αναφέρει η Σιμόν Ρανταβέλι Μπαγκατίνι, επικεφαλής της μελέτης.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *