Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία αναμένεται να ενημερωθούν σήμερα με λεπτομέρειες για μία διακομματική πρόταση σχετικά με την αναβάθμιση του οδικού δικτύου και των γεφυρών στις ΗΠΑ, με τα εμπλεκόμενα μέλη του Κογκρέσου να πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν την υποστήριξη της ολομέλειας στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος εκσυγχρονισμού των υποδομών που προωθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Τα μέλη μιας διακομματικής επιτροπής της Γερουσίας θα συζητήσουν την πρότασή τους, με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στη διάρκεια του εβδομαδιαίου μεσημβρινού γεύματος τους, όπως δήλωσαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ Ρεπουμπλικάνοι, που είναι μέλη του Κογκρέσου, αλλά και βοηθοί τους.

«Θα το συζητήσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γερουσιαστής Μπιλ Κάσιντι που είναι μέλος της ομάδας. Η συζήτηση δεν θα έχει τη μορφή, «εντάξει, τώρα χρειαζόμαστε την ψήφο σας. Θα είναι περισσότερο, εντάξει, ορίστε περισσότερες πληροφορίες για εσάς», εξήγησε ο ίδιος.

Η ομάδα των μετριοπαθών γερουσιαστών, πέντε Ρεπουμπλικάνοι και πέντε Δημοκρατικοί, δήλωσαν την προηγούμενη Πέμπτη ότι επέτυχαν μία συμφωνία μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Σίλεϊ Μουρ Καπίτο και του προέδρου Μπάιντεν.

Η αναφερόμενη διακομματική ομάδα προτείνει δαπάνες 974 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μία πενταετία και 1,2 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε μία οκταετία, σύμφωνα με μία πηγή που έχει λάβει γνώση για το προτεινόμενο πακέτο. Ωστόσο, οι δαπάνες αυτές είναι χαμηλότερες από την τρέχουσα πρόταση του Μπάιντεν για δαπάνες 1,7 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η συμβιβαστική πρόταση των γερουσιαστών μπορεί να λάβει την απαραίτητη υποστήριξη στη Γερουσία, όπου υπάρχει ισότιμη κατανομή εδρών (50-50) μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, με την αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης Κάμαλα Χάρις να έχει το δικαίωμα της πλειοψηφικής ψήφου (+1) υπέρ των Δημοκρατικών.

Ο γερουσιαστής Τζον Θουν, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της ιεραρχίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος αναμένει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων αναφορικά με την πρόταση.

«Δε γνωρίζω πόσους Δημοκρατικούς θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν για κάτι όπως αυτό που συζητούν, αλλά νομίζω ότι θα υπάρξει ουσιαστική υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων», είπε ο ίδιος. «Είναι καλή δουλειά», πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν, δεύτερος στην ιεραρχία των Δημοκρατικών στη Γερουσία, δήλωσε ότι παρότρυνε τους Δημοκρατικούς «να το προχωρήσουν». Ο ίδιος δήλωσε ότι η οποιαδήποτε διακομματική συμφωνία, όπως επίσης και ένα ενδεχόμενο ξεχωριστό νομοθετικό μέτρο, το οποίο είναι στις προθέσεις των Δημοκρατικών, με στόχο να ψηφίσουν τις προτεραιότητες του σχεδίου των υποδομών που υπολείπονται χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων, θα πρέπει να μορφοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, με δεδομένο το στενό χρονοδιάγραμμα που έχει η Γερουσία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει στραμμένη την προσοχή του στη νομοθεσία αναβάθμισης των υποδομών, όπως επίσης και στην προώθηση των δαπανών για την παροχή υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των παροχών υγείας, αλλά και της φροντίδας των παιδιών.

Το διακομματικό σχέδιο, το οποίο έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, έχει στο επίκεντρο του τις δαπάνες για τις υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο και οι γέφυρες, σύμφωνα με τα μέλη της διακομματικής επιτροπής. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, εξέφρασε τον προβληματισμό της για το σχέδιο αυτό την Κυριακή, δηλώνοντας ότι θα προωθηθεί δύσκολα στο κόμμα της, εκτός και αν οι Δημοκρατικοί πρόκειται να λάβουν εγγυήσεις ότι «θα ακολουθήσει και άλλο».

Πηγή: Reuters

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.