Γράφημα με τις εικόνες που έχει καταγράψει το James Webb από το μακρινό γαλαξιακό σμήνος και την μαύρη τρύπα που βρίσκεται εκεί.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb δικαιώνει καθημερινά την επιμονή της NASA να ολοκληρώσει τη κατασκευή του παρά τα πολλά εμπόδια που οδηγήσαν στην πολυετή καθυστέρηση της εκτόξευσης του. Η τελευταία του ανακάλυψη είναι μια σπάνια δομή του Σύμπαντος που επιστήμονες ονόμασαν «κοσμικό κόμπο».

Το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο εντόπισε στα βάθη του Σύμπαντος σε απόσταση των 11,5 δισ. ετών φωτός από τη Γη ένα σπάνιο τύπο μαύρης τρύπας. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για ένα ερυθρό κβάζαρ, ένα πυκνό φωτοστέφανο ύλης γύρω από μια γιγάντια μαύρη τρύπα. Πολύ κοντά στο κβάζαρ που έλαβε την κωδική ονομασία SDSS J165202.64+172852.3 βρίσκεται ένα σμήνος μεγάλων σε μέγεθος γαλαξιών οι οποίοι σύμφωνα με την διεθνή ερευνητική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη βρίσκονται σε διαδικασία συγχωνεύσεων διαδικασία που σε συνδυασμό με την παρουσία της μαύρης τρύπας προκαλεί διαφόρων ειδών κοσμικά φαινόμενα.

Με τη βοήθεια του James Webb οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν όσα συμβαίνουν σε αυτόν τον κοσμικό κόμπο και να αυξήσουν τις γνώσεις τους για το τι συνέβαινε στο Σύμπαν την πρώτη περίοδο της ύπαρξης του. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία το Σύμπαν γεννήθηκε πριν από 13,8 δισ. έτη άρα όσα βλέπει το James Webb μας δίνουν εικόνα από το συνέβαινε όταν το Σύμπαν ήταν ηλικίας περίπου δύο δισ. ετών.  Οι ερευνητές θα αναλύσουν τα δεδομένα που κατέγραψε το James Webb για να διαπιστώσουν πώς σχηματίστηκαν στο νεαρής ηλικίας Σύμπαν τόσο πυκνά γαλαξιακά σμήνη και πώς αλληλεπιδρούσαν με τις μαύρες τρύπες.

Naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *