Με σχεδόν 50.000 ταξινομήσεις, τα plug-in υβριδικά οχήματα της BMW Σειράς 5 ήταν τα πιο επιτυχημένα ηλεκτροκίνητα μοντέλα του BMW Group σε όλο τον κόσμο το 2019.

Η δημοφιλής σειρά αυξάνει από δύο σε πέντε τον αριθμό των plug-in υβριδικών μοντέλων της μέχρι το Νοέμβριο του 2020 και έτσι θα διαθέτει την πολυπληθέστερη γκάμα εκδόσεων PHEV, από όλα τα μοντέλα της μάρκας.

Τον περασμένο Ιούλιο του 2020 λανσαρίστηκε η 530 e Sedan και η 530 e xDrive Sedan, ενώ τον προσεχή Νοέμβριο του θα λανσαριστούν η  530 e Touring και η νέα 530 e xDrive Touring.

Στην κορυφή της γκάμας υβριδικών σειράς 5, θα βρεθεί η 545 e xDrive Sedan, ένα 6κύλινδρο υβριδικό μοντέλο με τετρακίνηση.

Η 545e xDrive Sedan (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 2,4 – 2,1 λτ/100 χλμ, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο: 16,3 – 15,3 kWh/100 χλμ, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 54 – 49 γρ/χλμ), χρησιμοποιεί έναν σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει μέγιστη ισχύ 109 ίππων, ο οποίος συνδυάζεται με έναν εν σειρά, 6κύλινδρο βενζινοκινητήρα τεχνολογίας TwinPower Turbo 286 ίππων.

Ο συνδυασμός παράγει συνολική συνδυασμένη ισχύ 394 ίππων, η οποία κατανέμεται ανάλογα με τις απαιτήσεις και στους τέσσερις τροχούς μέσω ενός 8τάχυτου κιβωτίου Steptronic και του ενεργού συστήματος τετρακίνησης xDrive.

Η μέγιστη ροπή του συστήματος είναι 600 Nm και η τελική ταχύτητα φτάνει τα 250 χλμ/ώρα, ενώ το όχημα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι 140 χλμ/ώρα αμιγώς με ηλεκτροκίνηση.

Η 545e xDrive επιταχύνει από στάση μέχρι τα 100 χλμ σε μόλις 4,7 δεύτερα, γεγονός που την καθιστά το πιο δυνατό από τα 6κύλινδρα plug-in υβριδικά μοντέλα της μάρκας.

Χάρη στην «έξυπνη» ελεγχόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο συστημάτων κίνησης, η 545e xDrive συνδυάζει τα καλύτερα δύο διαφορετικών κόσμων. Όχι μόνο κινείται αμιγώς με ηλεκτρική ενέργεια στην πόλη διασφαλίζοντας οικονομικές μετακινήσεις μεταξύ σπιτιού και εργασίας, αλλά παίρνει άριστα και για τις δυναμικές επιδόσεις της και τα υψηλά επίπεδα άνεσης σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Με αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία 54–57 χλμ και μέση κατανάλωση καυσίμου 2,4–2,1 λτ./100 χλμ, επιδόσεις και άνεση με ιδιαίτερα μικρή κατανάλωση.

Το πιο πρόσφατο plug-in υβριδικό μοντέλο της Σειράς 5 εφοδιάζεται με μπαταρία ιόντων λιθίου 400V που τοποθετείται κάτω από το πίσω κάθισμα για εξοικονόμηση χώρου, που επιτρέπει χωρητικότητα αποσκευών 410 λίτρων (ελάχιστα μικρότερη από αυτή των συμβατικών εκδόσεων).

Τέσσερα προγράμματα οδήγησης

Για καλύτερη αξιοποίηση του συνδυασμού ενός straight six κινητήρα και της τεχνολογίας eDrive σε όλες τις οδηγικές συνθήκες, η 545e xDrive υποστηρίζει τον οδηγό με πολυάριθμους τρόπους σε επίπεδο διαχείρισης ενέργειας. Τα διάφορα προγράμματα οδήγησης, μερικά από τα οποία επιτρέπουν την παραμετροποίηση βασικών χαρακτηριστικών του οχήματος επιλέγονται εύκολα από τον αντίστοιχο διακόπτη στην κεντρική κονσόλα.

Το Hybrid mode είναι η προεπιλεγμένη ρύθμιση (default) που διασφαλίζει ένα ισορροπημένο set-up και μία έξυπνη αλληλεπίδραση μεταξύ θερμικού κινητήρα και ηλεκτροκινητήρα.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής του Electric mode (αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έως 57 χλμ με μέγιστη ταχύτητα μέχρι 140 χλμ/ώρα) ως στάνταρ ρύθμισης μέσω του μενού iDrive.

Σε Hybrid mode, χρησιμοποιείται κατά βάση ο ηλεκτροκινητήρας. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης παρεμβαίνει μόνο σε μεγαλύτερες ταχύτητες ή σε συνθήκες υψηλότερου φορτίου. Επειδή το σύστημα είναι συνδεδεμένο με το σύστημα πλοήγησης, η συνεργασία μεταξύ θερμικού κινητήρα και ηλεκτροκινητήρα μπορεί να προσαρμόζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια στο προφίλ της διαδρομής και σε άλλες οδηγικές συνθήκες με προληπτικό τρόπο.

Η ηλεκτρική αυτονομία αυξάνεται με την ανάκτηση ενέργειας στις φάσεις ρολαρίσματος και φρεναρίσματος. Το ποσοστό ενέργειας που αποθηκεύεται με αυτό τον τρόπο μπορεί να χρησιμοποιείται στη συνέχεια για οδήγηση σε περιβαλλοντικές ζώνες αστικών περιοχών και για συγκεκριμένους προορισμούς.

Πατώντας το μπουτόν Hybrid δύο φορές, ενεργοποιείται μία πιο αποδοτική έκδοση του προγράμματος (Hybrid Eco Pro). Η λειτουργία coasting στο ρολάρισμα, μεταξύ άλλων, συνεισφέρει στην περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης. Η πλοήγηση και το σύστημα ελέγχου με την υποστήριξη δεδομένων αισθητήρα επίσης βελτιστοποιεί την αποδοτικότητα ανάκτησης ενέργειας μέσω πέδησης. Πλησιάζοντας σε μία διασταύρωση ή ένα προπορευόμενο όχημα, για παράδειγμα, η πλήρως προσαρμοζόμενη ανάκτηση ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με βέλτιστο τρόπο για λόγους επιβράδυνσης.

Σε Sport mode, ο ηλεκτροκινητήρας υποστηρίζει τον 6κύλινδρο βενζινοκινητήρα όταν είναι απαραίτητη η συνολική ισχύς των 394 ίππων. Αυτό το set-up είναι σχεδιασμένο για σπορ επιδόσεις, επηρεάζοντας και το πρόγραμμα αλλαγών ταχυτήτων.

Ειδικοί ήχοι

Ο νέος «ready to drive» ήχος της 545e xDrive είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας με το συνθέτη Hans Zimmer και είναι σχεδιασμένος για να «προδίδει» της ηλεκτροκίνηση όταν ο οδηγός μπαίνει στο όχημα και πατά το μπουτόν Start/Stop.

Ένας χαρακτηριστικός ήχος που έχει δημιουργηθεί ειδικά για τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα BMW χρησιμοποιείται ως ακουστικό μέτρο προστασίας πεζών και αναπαράγεται μέσω ενός συστήματος ηχείων. Ο ήχος είναι σχεδιασμένος για να καθιστά αντιληπτό το όχημα σε ταχύτητες έως 30 χλμ/ώρα χωρίς να είναι ενοχλητικός για τους επιβάτες. Επίσης, μέσω του ηχοσυστήματος του οχήματος, το «Active Sound Design» προσφέρει έναν ιδιαίτερα έντονο σπορ ήχο στο Sport mode του Driving Experience Control Switch.

Ηλεκτροκίνηση & ψηφιοποίηση

Η υπηρεσία eDrive Zone επιτρέπει την αυτόματη αλλαγή σε αμιγώς ηλεκτρικό πρόγραμμα οδήγησης όταν το όχημα εισέρχεται σε ζώνη χαμηλών εκπομπών ρύπων ή σε περιβαλλοντικές ζώνες στο κέντρα πόλεων. Επιπλέον, η οδήγηση ενός plug-in υβριδικού μοντέλου BMW με μηδενικές εκπομπές ρύπων επιβραβεύεται μέσω του προγράμματος πιστότητας BMW Points.

Εκτός από τα πρατήρια ανεφοδιασμού καυσίμου, το σύστημα πλοήγησης εμφανίζει επίσης δημόσια σημεία φόρτισης. Κατά την επιλογή ενός σταθμού φόρτισης, ο οδηγός λαμβάνει μία πρόβλεψη για την κατάσταση  πληρότητας καθώς και υποδείξεις για γειτονικά εστιατόρια ή café. Επιπλέον, η μάρκα επιτρέπει σε πελάτες της υπηρεσίας Charging να κάνουν κράτηση σε έναν εξουσιοδοτημένο σταθμό φόρτισης για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Άλλα προϊόντα της υπηρεσίας Charging προσφέρουν επίσης την δυνατότητα άνετης φόρτισης στο σπίτι αλλά και στο ταξίδι. Μεταξύ αυτών είναι διάφορες εκδόσεις του επιτοίχιου φορτιστή (Wallbox), όπως υπηρεσία εγκατάστασης, εξατομικευμένες προσφορές για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και πρόσβαση στο παγκοσμίως μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιων σταθμών φόρτισης που περιλαμβάνει πάνω από 155.000 σημεία φόρτισης μόνο στην Ευρώπη.

Τέλος, με την λειτουργία «Preconditioning» η θερμοκρασία της καμπίνας μπορεί να ρυθμίζεται εκ των προτέρων (μέσω βοηθητικής θέρμανσης & κλιματισμού) για βελτιστοποιημένη άνεση όλες τις εποχές του χρόνου. Εάν το σύστημα preconditioning είναι ενεργοποιημένο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας φόρτισης, αφού προσδιοριστεί μία συγκεκριμένη ώρα αναχώρησης, το σύστημα εγγυάται επίσης την πλήρη αξιοποίηση της ηλεκτρικής αυτονομίας στην οδήγηση. Η ενεργοποίηση γίνεται είτε μέσα από το όχημα ή, πολύ εύκολα, μέσω της εφαρμογής My BMW.

Νίκος Τσάδαρης

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *