Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, είπε σε ανώτερους συμβούλους του Λευκού Οίκου ότι στηρίζει τον Τζερόμ Πάουελ σε ακόμα μια θητεία στην προεδρία της Federal Reserve, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα, μια κίνηση που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητά του για δεύτερη θητεία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση και είναι πιθανό να κάνει την επιλογή του γύρω από την Ημέρα της Εργασίας (Labor Day) στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το να διατηρείται κάποιος που θεωρείται από τη Wall Street ως έμπιστος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής που είναι υπεύθυνος για την ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του κόσμου θα έστελνε ένα μήνυμα συνέχειας καθώς η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία.

Με την τετραετή θητεία του Πάουελ να λήγει τον Φεβρουάριο, ο Λευκός Οίκος αναζήτησε πιθανούς υποψηφίους, σύμφωνα με άτομα εξοικειωμένα με τις συζητήσεις. Οι σύμβουλοι έχουν εξετάσει τις δημόσιες ομιλίες και τα σχόλια των πιθανών υποψηφίων που πρέπει να λάβουν υπόψη, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις απόψεις για την αγορά εργασίας, είπαν.

Αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού που τροφοδοτείται λόγω της μετάλλαξης Δέλτα μπορεί να προκαλέσει περισσότερη προσοχή σχετικά με την αλλαγή ηγεσίας στη Fed.

Η υποστήριξη της κυρίας Γέλεν δίνει στον κ. Πάουελ μια τεράστια ώθηση: Η σχεδόν δύο δεκαετίες εμπειρίας της στη Fed, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ετών στο τιμόνι της, καθιστούν τη συμβουλή της προς τον κ. Μπάιντεν πολύτιμη. Έχει επίσης την εμπειρία να συνεργάζεται απευθείας με τον Πάουελ, ο οποίος υπηρέτησε ως κυβερνήτης στη Fed από το 2012 μέχρι να αναλάβει την προεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ το 2018, όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ανανέωσε τη θητεία της Τζάνετ Γέλεν.

Για τον Πάουελ και τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών και πολλών στη Wall Street που τον θεωρούν σταθερό πυλώνα, η υποστήριξη της κ. Γέλεν έρχεται σε μια σημαντική στιγμή. Ο Πάουελ θα εκφωνήσει μια πολυαναμενόμενη ομιλία την Παρασκευή για το ετήσιο συμπόσιο της Jackson Hole της Fed στο Κάνσας Σίτι, πιθανώς σηματοδοτώντας πότε και πώς η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να αρχίσει να αποσύρει μέρος της έκτακτης στήριξής της για την οικονομία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Bloomberg

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *