Μια εικόνα του πώς θα βλέπει ένα αυτόνομο όχημα με ακτίνες Χ τον δρόμο για να εντοπίζει πεζούς και μοτοσικλετιστές που δεν είναι στην ορατότητα τους.

Μετά από περίπου μια δεκαετία ανάπτυξης της τεχνολογίας τους τα αυτόνομα αυτοκίνητα αναμένεται να κάνουν σύντομα την επίσημη εμφάνιση στους δρόμους. Ήδη η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει την χρήση οχημάτων που θα διαθέτουν και συστήματα «αυτόματου πιλότου» σε περίπτωση που ο οδηγός θέλει για κάποιο λόγο να αφήσει για λίγη ώρα το τιμόνι.

Στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια υπάρχει σε ορισμένες περιοχές πιλοτική χρήση αυτόνομων οχημάτων ενώ εκτός από εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google και νεοφυείς εταιρείες και οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες κινούνται με αποφασιστικότητα στην δημιουργία είτε υβριδικών οχημάτων που θα διαθέτουν συμβατικό και αυτόνομο σύστημα κίνησης είτε πλήρως αυτόνομων οχημάτων.

Ερευνητική ομάδα στην Αυστραλία δημιούργησε μια νέα τεχνολογία για αυτόνομα αυτοκίνητα η οποία αν αποδειχθεί λειτουργική και αποτελεσματική αναμένεται να αποτελέσει στάνταρτ εξοπλισμό στα αυτόνομα αυτοκίνητα κάθε κατηγορίας. Πρόκειται για μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για να μπορεί ένα αυτόνομο όχημα να βλέπει αν υπάρχουν πεζοί κρυμμένοι πίσω από κάποιο κτίριο ή άλλο εμπόδιο όπως επίσης να βλέπει αν υπάρχουν στο σημείο που κινούνται μοτοσικλετιστές που πιθανώς τους κρύβει κάποιο μεγάλου μεγέθους όχημα.

Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται συνεργατική ή συλλογική αντίληψη (CP). Για να λειτουργήσει βέβαια αυτό το σύστημα θα πρέπει να τοποθετηθεί ο απαραίτητος βοηθητικός εξοπλισμός στους δρόμους. Ο εξοπλισμός αυτός ονομάζεται «Σταθμοί ITS» και σε κάθε σταθμό θα υπάρχουν αισθητήρες, κάμερες και η τεχνολογία λέιζερ lidar που αποτελεί έναν από τους πυρήνες της λειτουργίας των αυτόνομων οχημάτων.

Την νέα τεχνολογία που προσδίδει στα αυτόνομα αυτοκίνητα σούπερ όραση ανέπτυξαν ερευνητές της εταιρείας δημιουργίας λογισμικού στον τομέα των μετακινήσεων Cohda Wireless και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνευ στο ερευνητικό κέντρο iMOVE που λειτουργεί με κρατική χρηματοδότηση. Μάλιστα η νέα τεχνολογία έχει μια επιπλέον χρήσιμη εφαρμογή αφού αν ένα αυτόνομο αυτοκίνητο εντοπίσει ένα κρυμμένο από κάποιο εμπόδιο πεζό ή μοτοσικλετιστή θα μεταδίδει την πληροφορία στα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται στον ίδιο δρόμο.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *