Οι γεωλογικοί σχηματισμοί που ανυψώνονται από την επιφάνεια του Άρη δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα αλλά ανζητούνται  απαντήσεις για την ύπαρξη τους.

O ρομποτικός εξερευνητής της NASA Curiosity προσεδαφίστηκε στην περιοχή Αιολίς Πάλους του κρατήρα Γκέιλ στον Άρη στις 6 Αυγούστου 2012. Η αποστολή είχε διετή διάρκεια αλλά η επιτυχία και η αντοχή του ρόβερ υποχρέωσε τους επιτελείς της NASA να δώσουν μια παράταση η οποία αποδείχθηκε διαρκείας. Οι στόχοι του ρομπότ είναι να ερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη και να διαπιστώσει εάν ο κρατήρας Γκέιλ προσέφερε ποτέ ευνοϊκές περιβαλλοντολογικές συνθήκες για την ύπαρξη κάποιων μορφών ζωής.

Όπως συμβαίνει με όλα τα ρόβερ του Άρη έτσι και το Curiosity ανάμεσα στις εικόνες που καταγράφει καθημερινά είναι και κάποιες που παρουσιάζουν πετρώματα ή γεωλογικές δομές που θυμίζουν διαφόρων αντικείμενα ή μοιάζουν με φιγούρες ζώων ακόμη και ανθρώπων. Οι εικόνες αυτές γίνονται viral και προκαλούν πολλές συζητήσεις για το τι είναι τελικά αυτό που εμφανίζεται στις φωτογραφίες κάθε φορά με πολλούς φυσικά να κάνουν λόγο για επιβεβαίωση της ύπαρξης εξωγήινης ζωής και εξωγήινων πολιτισμών.

Πριν από ένα μήνα το Curiosity φωτογράφησε μια γεωλογική δομή που μοιάζει με πόρτα ή κάποιου είδους πύλη εισόδου μέσα σε βράχους προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα σύνθετο γεωλογικό φαινόμενο στο οποίο εμπλέκεται κάποιος μεγάλος σεισμός που έγινε πριν από ένα χρόνο στην επίμαχη περιοχή.

Το Curiosity έστειλε μια νέα εικόνα στην οποία εικονίζονται δύο γεωλογικοί σχηματισμοί που μοιάζουν με γιγάντιες κόμπρες οι οποίες… πέτρωσαν καθώς υψώνονταν για κάποιο λόγο από το αρειανό έδαφος. Σε κάποιους άλλους η εικόνα αυτή παραπέμπει σε απολιθωμένα δέντρα. Οι επιστήμονες της NASA εκτιμούν ότι αυτό που βλέπουμε στην εικόνα είναι κομμάτια μεγάλων ιζηματογενών πετρωμάτων.

Τα κομμάτια που απέμειναν από αυτά τα πετρώματα αποτελούνται από πιο σκληρά και ανθεκτικά υλικά από εκείνα του υπόλοιπου πετρώματος. Τα πιο μαλακά υλικά διαβρώθηκαν στο πέρας των αιώνων.  

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *