Τον γερμανικό Τύπο απασχολούν συχνά τον τελευταίο καιρό δημοσιεύματα σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας. Μία παράμετρος αυτών είναι και το μπάνιο – πώς δηλαδή μπορεί κανείς να μειώσει τα έξοδά του κάνοντας… ντουζ

Ωστόσο σήμερα, η Süddeutsche Zeitung ταξιδεύει λίγο πιο πίσω στο χρόνο και θέτει ένα άλλο ερώτημα: Ποιος εφηύρε το λουτρό; «Το πότε ακριβώς χρησιμοποίησε κάποιος για πρώτη φορά την μπανιέρα, παραμένει ένα αίνιγμα. Κάποιο αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για πήλινες μπανιέρες από το 4.500 π.Χ.. Και μία από τις θεαματικές μπανιέρες της Εποχής του Χαλκού υπήρχε λέγεται στο Ανάκτορο του Νέστορα, στην Πύλο: Ο βασιλιάς είχε μία χτιστή μπανιέρα φτιαγμένη από πηλό. Στις άκρες την κοσμούσαν σπείρες.

«Η ανακάλυψη αυτή μαρτυρά ότι η συγκεκριμένη μπανιέρα είχε ρόλο τελετουργικό όσον αφορά το μπάνιο και δεν ήταν απλώς για καθαριότητα», λέει στην εφημερίδα του Μονάχου ο Φίλιπ Στοκχάμερ από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, ενώ κάποιοι χρησιμοποιούσαν ήδη από πολύ νωρίτερα ξύλινες μπανιέρες, η κουλτούρα του λουτρού έφτασε στο ζενίθ της την εποχή του Χαλκού στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή: Deutche WelleSource link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *