Όσοι κάθονται στους καναπέδες και τις πολυθρόνες απολαμβάνοντας κάποια σειρά, ταινία ή ντοκιμαντέρ στο Netflix δεν περνάει από το μυαλό τους ότι εκείνη την στιγμή συμβάλουν στην μόλυνση της ατμόσφαιρας. Όμως οι streaming υπηρεσίες απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για την μεταφορά του μεγάλου όγκου δεδομένων του περιεχομένου τους. Όπως είναι ευνόητο οι ποσότητες ενέργειας που απαιτεί η λειτουργία της δημοφιλέστερης streaming υπηρεσίας με περίπου 210 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο είναι πραγματικά  τεράστιες και για να παραχθεί αυτή η ενέργεια εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα.

Η τελευταία σχετική μέτρηση που έγινε δείχνει ότι η μόλυνση που προκαλεί στην ατμόσφαιρα η παρακολούθηση από τους χρήστες του Netflix των δέκα δημοφιλέστερων σειρών και ταινιών του για χρονικό διάστημα ενός μήνα είναι παρόμοια με την μόλυνση που θα προκαλούσε ένα αυτοκίνητο που θα ξεκινούσε από την Γη και θα ταξίδευε για 1,2 δισ. χλμ. φτάνοντας στον Κρόνο. Αν η μέτρηση αυτή αφορά μόνο δέκα σειρές και χρονικό διάστημα ενός μήνα γίνεται εύκολα αντιληπτό το επίπεδο της μόλυνσης που παράγει το Netflix στο σύνολο του περιεχομένου του σε όλη την διάρκεια του έτους.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τις streaming υπηρεσίες παράγεται από μη ανανεώσιμες πηγές αλλά από χρήση ορυκτών καυσίμων. H επιτυχία του Netflix οδήγησε στη δημιουργία και άλλων streaming υπηρεσιών από κολοσσούς της βιομηχανίας της τεχνολογίας (Amazon, Apple) και της ψυχαγωγίας (Disney). Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται μια streaming βιομηχανία που αρχίζει να συμβάλει και αυτή και μάλιστα αξιοσημείωτα στην μόλυνση της ατμόσφαιρας ενισχύοντας την κλιματική αλλαγή. Για αυτόν τον λόγο ιδρύθηκε η οργάνωση Greening of Streaming που έχει ρόλο ελέγχου  της μόλυνσης που προκαλούν στο περιβάλλον οι streaming υπηρεσίες.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα το Netflix ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει θέσει στόχο μέχρι το τέλος του 2022 να αποκτήσει ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η λειτουργία του δηλαδή να παράγει μηδενικούς ρύπους βλαβερών για την ατμόσφαιρα αερίων. Τα στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι θα αναπτύξει μεθόδους για να μην διαρρέονται στην ατμόσφαιρα τα βλαβερά αέρια που παράγονται για την λειτουργία της. Για τις ποσότητες που δεν θα καταφέρει να συγκρατήσει η εταιρεία αναφέρει ότι θα υλοποιεί αντισταθμιστικές ενέργειες όπως αναδασώσεις.  

 

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *