Πάνω από 55 B2B συναντήσεις μεταξύ 12 γερμανικών και 19 ελληνικών εταιριών και φορέων πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο πενθήμερης ψηφιακής επιχειρηματικής αποστολής, που περιλάμβανε και ημερίδα με θέμα “Διαχείριση Υδάτινων Πόρων στην Ελλάδα”, την οποία πραγματοποίησε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με πρωτοβουλία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διεθνοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Την ημερίδα, που συγκέντρωσε περισσότερες από 140 συμμετοχές, χαιρέτησαν αρχικά ο Διευθυντής του Παραρτήματος Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Γεώργιος Θεοδωράκης, ο οποίος υπογράμμισε το πόσο σημαντικός είναι ο τομέας της διαχείρισης υδάτινων πόρων για τη χώρα και εκτίμησε ότι στο εγγύς μέλλον προβλέπονται πολλαπλές επενδύσεις για μια σειρά έργων επέκτασης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του δικτύου, που θα προσφέρουν ευκαιρίες για πολλές και γόνιμες συνεργασίες.

Η Γενική Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κα Sibylla Bendig, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της στη σημασία της ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, η κα Christine Horn, στέλεχος του Τμήματος Κλιματικής Προστασίας, Διεθνούς Πολιτικής Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Ενέργειας, του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας (BMWi), χαιρέτισε την Ημερίδα αναφέροντας ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια δράσεων της ίδιας θεματικής που υλοποιεί το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο με τη στήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, με την οποία αναγνωρίζεται η αξία της μεταφοράς τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών για την ανάπτυξη νέων συνεργασιών.

Από ελληνικής πλευράς, στην εκδήλωση τοποθετήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων
του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης,
ο οποίος μίλησε για τις Υποδομές και τις επενδυτικές δυνατότητες του τομέα καθώς και για το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο υποδομών και λυμάτων. O κ. Αραβώσης τόνισε ότι η ανάγκη δράσης προς αποφυγή μακροπρόθεσμης επιδείνωσης της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, ενώ πρόσθεσε ότι στον τομέα της διαχείρισης Υδατικών Πόρων το ΥΠΕΚΑ αξιοποιεί 324 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ». 

Την Ημερίδα έκλεισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.E.Υ.Α.). κ. Γεώργιος Μαρινάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις Δ.Ε.Υ.Α. και τον τομέα ύδρευσης και διαχείρισης λυμάτων στην Ελλάδα. Όπως επισήμανε, οι καταγεγραμμένες επενδυτικές ανάγκες φτάνουν σήμερα στο ύψους των 3,7 δισ. ευρώ με βάση τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό των Δ.Ε.Υ.Α. και πρόσθεσε ότι το μέλλον των επιχειρήσεων ύδρευσης βρίσκεται στην Πράσινη Ενέργεια (ΑΠΕ) και σε δράσεις με οικολογικό αποτύπωμα, όπως η ηλεκτροκίνηση, η κυκλική οικονομία, η ψηφιοποίηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης, της διοίκησης και της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Από γερμανικής πλευράς, ο Διευθυντής του Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη / German Water Partnership (GWP), Prof. Dr.-Ing. Peter Hartwig, ανέλυσε τον κλάδο του νερού και των υγρών αποβλήτων στη Γερμανία, κάνοντας μια επισκόπηση της αγοράς, των νέων εφαρμογών των ευκαιριών και των προκλήσεων του τομέα.

Στη διάρκεια της ψηφιακής ημερίδας δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να λάβουν μέρος σε δύο polls. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ Α.Ε.) και Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δρ. Άγι Παπαδόπουλο, που παρουσίασε τα σχετικά αποτελέσματα, στην ερώτηση σε ποια ζητήματα πιστεύει το κοινό ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, το 19% ανέφερε την επεξεργασία νερού, το 29% το βιολογικό καθαρισμό, το 25% το Waste to Energy και το 25% την ψηφιοποίηση του τομέα.

Στην ερώτηση ποιο είναι το πιο σημαντικό εμπόδιο στη διαχείριση υδάτινων πόρων, το 47% δήλωσε την εξασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων και της χρηματοδότησης, το 26% έθεσε θέμα νομοθετικού πλαισίου, το 17% επiσήμανε την εξεύρεση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και το 16% ανέδειξε τη χρήση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών.

Σημειώνεται ότι κατά την τρίτη μέρα της επιχειρηματικής αποστολής, το Επιμελητήριο πραγματοποίησε σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, ένα e-roundtable με παράγοντες της ΕΥΑΘ και Γερμανούς εκπροσώπους των εταιριών της επιχειρηματικής αποστολής, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε κι ένα virtual site visit στο σύστημα βιολογικού καθαρισμού λυμάτων της Θεσσαλονίκης και στη μονάδα επεξεργασίας νερού της ΕΥΑΘ.

 

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.