Καλλιτεχνική απεικόνιση του αρχαιότερου θηλαστικού στον πλανήτη.

Η επική ιστορία των θηλαστικών ξαναγράφεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια χάρις στην άνθηση των παλαιοντολογικών ερευνών. Γνωρίζουμε ότι τα πρώτα θηλαστικά έκαναν την εμφάνιση της την ίδια περίπου περίοδο με τους δεινόσαυρους και παρά το γεγονός ότι ήταν μικρά ζωάκια κατάφεραν να επιβιώσουν όχι μόνο από τους δεινόσαυρους και τους άλλους θηρευτές επί περίπου 160 εκατ. έτη αλλά και από την μαζική εξαφάνιση της ζωής που συνέβη μετά την πτώση του γιγάντιου αστεροειδή στη Γη πριν από 66 εκατ. έτη. Η συνέχεια είναι γνωστή. Τα θηλαστικά έχοντας πια άπλετο χώρο και ελευθερία απουσία των θηρευτών άκμασαν έγιναν κυρίαρχοι του πλανήτη και η εξελικτική τους πορεία οδήγησε στην εμφάνιση του ανθρώπου.

Τα τελευταία χρόνια η παλαιοντολογική έρευνα οδηγεί στην ανακάλυψη άγνωστων μέχρι σήμερα αρχέγονων ειδών θηλαστικών πηγαίνοντας ολοένα και πιο πίσω χρονολογικά την ημερομηνία της εμφάνιση τους στον πλανήτη. Διεθνής ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Journal of Anatomy» παρουσιάζει τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε σε απολιθώματα πανάρχαιων θηλαστικών. Μέχρι σήμερα το αρχαιότερο θηλαστικό θεωρούνταν το Morganucodon ένα μικρό τρωκτικό ηλικίας περίπου 205 εκατ. ετών.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι ένα επίσης μικρό ζωάκι μήκους περίπου 20 εκατοστών που έμοιαζε με την μυγαλή είναι ακόμη αρχαιότερο. Το Brasilodon quadrangularis όπως ονομάστηκε το είδος αυτό ζούσε πριν από περίπου 225 εκατ. έτη και είναι το αρχαιότερο θηλαστικό που γνωρίζουμε. Όπως είναι ευνόητο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα ευρήματα που θα πάνε ακόμη πιο πίσω χρονικά την ύπαρξη των θηλαστικών στον πλανήτη.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς





Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *